Americký vývoz nestíhá za dovozem

Čínská kontejnerová loď Sin Šanghaj na Labi u Hamburku

Čínská kontejnerová loď Sin Šanghaj na Labi u Hamburku Zdroj: CC-BY-SA-2.0-DE: Sparklemotion - Wikimedia Commons

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem prohloubil o 3,2 procenta na 50,5 miliardy dolarů (1,1 bilionu korun), což je nejvyšší údaj od ledna 2012. Dovoz i vývoz byly rekordní. 

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení deficitu na 49,5 miliardy dolarů. Říjnový údaj o deficitu byl revidován na 48,9 miliardy z původních 48,7 miliardy dolarů.

Vývoz zboží a služeb v listopadu vzrostl o 2,3 procenta na rekordních 200,2 miliardy dolarů. Vývoz podpořil pokles dolaru a růst globální ekonomiky. Hodnota zboží a služeb dovezených do země se zvýšila o 2,5 procenta na 250,7 miliardy dolarů, což je rovněž rekordní údaj.

Politicky citlivý deficit obchodu s Čínou stoupl v listopadu o 0,6 procenta na 35,4 miliardy dolarů a byl nejvyšší od září 2015. Je také nejvyšší ve srovnání se všemi obchodními partnery. Dovoz z Číny zůstal v listopadu beze změny, vývoz do Číny klesl o 1,9 procenta.

Zvyšování obchodního deficitu snižuje ekonomický růst a znamená, že Spojené státy kupují více zboží a služeb od jiných zemí, než jim prodávají. Americký prezident Donald Trump kritizuje masivní obchodní deficit USA a viní z něj špatné obchodní smlouvy a podezřelé praktiky Číny a dalších obchodních partnerů.

Za 11 měsíců letošního roku deficit zahraničního obchodu dosáhl 513,6 miliardy dolarů. Meziročně se prohloubil o 11,6 procenta, napsala agentura AP.