Američtí žalobci budou žádat pro atentátníka Carnajeva smrt

Džochar Carnajev

Džochar Carnajev Zdroj: ctk

Američtí žalobci budou požadovat trest smrti pro Džochara Carnajeva, obžalovaného z loňského atentátu během bostonského maratonu, při kterém zahynuli tři lidé a asi 260 bylo zraněno. Oznámilo to dnes americké ministerstvo spravedlnosti.

Podle prohlášení o tom definitivně rozhodl ministr spravedlnosti Eric Holder. Celkem 17 z 30 bodů obžaloby umožňuje vynést v případě usvědčení trest smrti.

Dvacetiletý Carnajev tvrdí, že je nevinný. Podle obžaloby připravil atentát spolu s bratrem Tamerlanem. Oba byli původem z Čečenska a v Botsonu žili před atentátem asi deset let. Starší Tamerlan byl zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn.

Obžaloba uvádí, že bratři umístili u cíle maratonu dva tlakové hrnce naplněné výbušninou. Carnajev je obžalován i z vraždy policisty, kterého podle vyšetřovatelů zabili s bratrem na útěku. Datum procesu zatím nebylo stanoveno.

Doživotní trest mohl vyvolat kritiku

Podle listu The Washington Post dnešní oznámení ukončilo měsíce spekulací o dalším postupu. Kdyby Holder usiloval o doživotní trest, mohlo by to vyvolat kritiku republikánů, že vláda je příliš mírná vůči teroristům, uvedl list.

Připomněl také, že Holder před týdnem zopakoval, že on osobně je proti trestu smrti, nicméně ho již navrhl i v jiných případech. Podle The Washington Post od roku 1964 federální vláda - nikoli jednotlivé státy - popravila jen tři lidi, včetně Timothyho McVeigha usvědčeného z atentátu v roce 1995 v Oklahoma City, kde zahynulo 168 lidí.