Amerika potřebuje nástroj proti expanzivnímu Rusku, hlásá kandidát na ministra zahraničí

Trump si za ministra zahraničí vybere šéfa firmy Exxon Mobil

Trump si za ministra zahraničí vybere šéfa firmy Exxon Mobil Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Vladimir Putin
Sebevědomí republikánů ohledně očekávaného úspěchu v listopadových volbách do Kongresu roste. K možnosti, že se jim podaří získat ve Sněmovně reprezentantů většinu, se v poslední době kloní i někteří analytici. Eventualitu vítězství rivalů překvapivě před několika dny připustil i Bílý dům.
3
Fotogalerie

Ruská anexe Krymu je porušením mezinárodního práva a Spojené státy potřebují mít v ruce nástroj, aby zabránily podobnému použití síly v budoucnu. Během jednání v americkém Senátu to řekl kandidát na ministra zahraničí Rex Tillerson, podle něhož hodlá Washington dodržovat závazky ke spojencům obávajícím se expanzivní ruské politiky.

Nominaci bývalého šéfa ropné firmy Exxon Mobile na post hlavy americké diplomacie zpochybňuje řada demokratických zákonodárců i někteří republikáni kvůli jeho blízkým vztahům k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

Tillerson během dnešní rozpravy uvedl, že sankce jsou "mocným nástrojem" proti agresivní ruské politice a označil ruské vojenské akce v Sýrii za porušení mezinárodního práva. Samotného Putina však válečným zločincem nazvat odmítl.

Připravujeme podrobnosti.