Angažmá v Sýrii prověřilo ruskou výzbroj. Našim zájmům prospělo, tvrdí Putin

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: ČTK

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Vladimír Putin
Vladimír Putin
Miloš Zeman během setkání s Vladimirem Putinem
7
Fotogalerie

Nasazení ruské armády na bojišti v Sýrii bylo unikátní příležitostí prověřit stav ruských ozbrojených sil. V televizní besedě s diváky to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Jde podle něj o významnou misi, která ruským zájmům prospěla. Střelnicí pro testy ruských zbraní ale Sýrie nebyla, upozornil prezident.

Ruská armáda operuje v Sýrii od září 2015, kdy armáda v blízkovýchodní zemi zahájila letecké operace. V Sýrii má Rusko podle různých odhadů 4000 až 10.000 vojáků, podle loňské zprávy ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo asi 40 ruských vojáků.

Podle Putina přítomnost ruských vojsk přispěla ke stabilizaci v Sýrii, syrská armáda teď kontroluje území s více než 90 procenty obyvatel země. Nyní přišel čas na urovnání krize politickými prostředky, řekl.

Prezident přímo neodpověděl na dotaz diváků, kdy ruští vojáci ze Sýrie odejdou. "Nejde jen o vojáky, ale o dvě ruské základny Hmímím a Tartús. Naši vojáci jsou tam proto, aby chránili zájmy Ruska v tomto významném regionu. Budou tam do té doby, dokud je to pro Rusko výhodné," prohlásil Putin.

Odchod z těchto základen Rusko podle kremelského šéfa zatím neplánuje, ale v případě nutnosti Moskva prý může rychle vojáky odvolat. "Zatím jsou tam ale potřební," konstatoval ruský prezident.