Ankara používá nacistické metody, zní z Lucemburska. Vídeň trvá na zastavení jednání

Zatýkání turecké opozice

Zatýkání turecké opozice Zdroj: čtk/AP

Turecko, den po nezdařilém puči.
Turecko po zmařeném převratu - bezpečnostní složky hlídají budovu soudu
Zatýkání turecké opozice
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
turecko
16
Fotogalerie

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz dnes znovu vyzval k ukončení přístupových jednání Evropské unie s Tureckem. Ankaru kritizoval kvůli nedávnému zatýkání novinářů a opozičních politiků. Podle šéfa lucemburské diplomacie Jeana Asselborna Turecko používá metody jako kdysi nacistické Německo. Turecký ministr Ömer Çelik Asselbornovy výroky odsoudil. Nacisté byli ve srovnání s příznivci Gülenova hnutí, které Ankara pronásleduje, podle něj jen "učni".

"Pro zemi, která se pokouší zavřít novináře a vůdce opozice, není v Evropské unii místo," uvedl Kurz v rozhovoru poskytnutém rádiu Ö1. "Pohár trpělivosti přetekl," dodal. Chce, aby Brusel s Ankarou přerušil přístupová jednání.

Politika Turecka v migrační krizi je podle Kurze naprosto nevypočitatelná. "Pokud se spolehneme na toto Turecko, jsme ztraceni," řekl. Evropská unie se nesmí Ankarou, která v posledních měsících opakovaně hrozila vypovězením dohody s EU o vracení migrantů, nechat vydírat. Ochranu vnějších hranic by měla vzít osmadvacítka do vlastních rukou, řekl rakouský lidovecký politik.

Ochrana vnějších hranic je mimo jiné tématem dnešní schůzky ministrů obrany zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) v rakouském Frauenkirchenu, které se účastní i Česko. "Chceme vyslat jasný signál, že jsme ochotni zabránit nové uprchlické vlně," uvedl před jednáním rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil.

Aktuální vývoj v Turecku dnes kritizoval také lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. "Jsou to metody - a to je třeba říct bez servítek - které se používaly za nacismu," řekl německému rádiu Deutschlandfunk. Podle něj přístupová jednání s Ankarou "teoreticky" už skončila.

"Padesát procent vývozu Turecka směřuje do Evropské unie. Šedesát procent investic do Turecka přichází z Evropské unie. To je dokonalý nátlakový prostředek," uvedl lucemburský šéfdiplomat, podle nějž přijde brzy okamžik, kdy bude třeba tento prostředek v zájmu lidských práv použít.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert se dnes odmítl do debaty o možných sankcích vůči Turecku zapojit. "Co nyní potřebujeme, je jasný a jednotný evropský postoj k dění v Turecku," uvedl.

Postup tureckých úřadů proti podezřelým z terorismu lze přirovnat spíš k boji proti nacismu, uvedl ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik v reakci na Asselbornovo vyjádření. Nacisté byli podle něj ve srovnání s přívrženci Gülenova hnutí "učni".

Turecké úřady v minulých dnech zadržely nejméně devět poslanců prokurdské Lidové demokratické strany (HDP). Již dříve zatýkaly kurdské aktivisty a zavíraly jejich objekty. Minulý týden policie pozatýkala také více než desítku novinářů a členů vedení opozičního listu Cumhuriyet.

Po červencovém zmařeném puči turecké úřady poslaly do vazby přes 32.000 lidí a 100.000 jich připravily o práci. Rozsáhlé čistky, které postihly skutečné i domnělé podporovatele hnutí tureckého duchovního Fethullaha Gülena, který dlouhodobě žije v USA, se dotkly vojáků, soudců, státních zástupců, policistů i například učitelů. Právě Gülena považuje Ankara za osnovatele pokusu o převrat. Duchovní to odmítá.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v neděli najevo, že ho kritika jeho země ze zahraničí nezajímá. "Je mi úplně jedno, jestli mě nazývají diktátorem nebo jinak," řekl. "Jde mi to jedním uchem tam a druhým ven. Důležité je, co říká můj lid," dodal.