Filipíny ruší plánovanou koupi 26 tisíc amerických pušek, chtějí sehnat levnější

Filipínské ozbrojené složky

Filipínské ozbrojené složky Zdroj: reuters

Filipínské ozbrojené složky
Filipínské ozbrojené složky
3
Fotogalerie

Prezident Filipín Rodrigo Duterte nařídil zrušit plánovanou koupi 26 tisíc policejních pušek od Spojených států. Vláda prý bude hledat levnější zdroj. Americké ministerstvo zahraničí minulý týden chystaný prodej pušek Manile pozastavilo kvůli obavám z porušování lidských práv na Filipínách.

"Budeme muset hledat jiný zdroj, který je levnější," prohlásil dnes Duterte v televizním projevu.

Americké ministerstvo zahraničí zamýšlený prodej zhruba 26 tisíc poloautomatických pušek pro filipínskou policii pozastavilo poté, co nejvýše postavený demokrat v senátním výboru pro zahraniční vztahy Ben Cardin prohlásil, že proti tomuto obchodu bude protestovat.

Vztahy mezi dlouhodobými spojenci USA a Filipínami se zkomplikovaly poté, co se v červnu k moci dostal kontroverzní filipínský prezident Duterte. Washington kritizuje především jeho tažení proti drogám, při němž bylo za poslední měsíce v zemi zabito přes 2300 lidí. Organizace pro lidská práva upozorňují, že při raziích jsou zabíjeni bez rozdílu jak pašeráci, tak narkomani. Často prý dochází i k mimosoudním vraždám

Šéf filipínské policie Ronald dela Rosa uvedl, že americké pušky jsou spolehlivé, alternativním dodavatelem by se ale podle něj mohla stát i Čína. Prezident Duterte v minulosti mluvil jako o možném dodavateli také o Rusku.