Ankara údajně verbuje teroristy z Islámského státu

Turecká operace v Afrínu si už vyžádala 18 civilních obětí

Turecká operace v Afrínu si už vyžádala 18 civilních obětí Zdroj: ČTK

Turecká operace v Afrínu si už vyžádala 18 civilních obětí
Turecká operace v Afrínu si už vyžádala 18 civilních obětí
3
Fotogalerie

Britský deník The Independent přinesl uplynulý týden informace o novém angažmá někdejších bojovníků Islámského státu. Turecko je podle jeho zdroje verbuje a cvičí pro boj s Kurdy.

„Většina z těch, kdo v Afrínu bojují proti YPG, je z IS. Turecko se na začátku své operace snažilo lidi oklamat tvrzením, že bojuje proti IS, ale ve skutečnosti jeho členy trénuje a posílá do Afrínu,“ citoval britský deník muže jménem Faradž, který dříve v IS také působil a zůstává s organizací v kontaktu.

Podle něj se Ankara snaží využít zkušeností bývalých bojovníků organizace, jejichž ztráta ji navíc nebude nijak bolet. Obává se však, že očividná spojitost s teroristy by jí mohla mezinárodně ještě více uškodit. Proto podle Faradže odrazuje členy IS od užití jejich osvědčené taktiky v podobě sebevražedných atentátů či výbušnin v autech.

Turecko bylo v minulosti často kritizované za shovívavost vůči IS, podle mnohých názorů nechávalo dlouho volně migrovat zahraniční rekruty organizace přes své území. Už dříve bylo také zřejmé, že by mu více vyhovovalo vítězství IS nad Kurdy.