Argentina brání propadající se peso

Argentina

Argentina Zdroj: CC BY 2.0: carlosfpardo

První poločas boje za svou měnu už má Argentina za sebou. Poté, co argentinské peso brutálním propadem připomnělo investorům měnovou krizi a následný státní bankrot na počátku tisíciletí, rozhodly se autority zvednout ručník z ringu. Vláda uvolnila obchod s dolary pro obyvatelstvo a centrální banka se vrátila k záměru bránit domácí měnu. Podle expertů může být klid zbraní jen dočasný a ohroženy mohou být i další země.

„Je možné, že trh chystá útok na země s nedostatečnou úrovní devizových rezerv,“ míní Dirk Willer ze City v rozhovoru pro Reuters. Argentinské peso v závěru týdne propadlo o čtrnáct procent během dvou dnů v reakci na oznámení centrální banky nepokračovat v devizových intervencích.

Bankéřům totiž v boji o peso dochází munice: zásoby amerického dolaru klesly na sedmileté minimum. Měnové tango se z Buenos Aires mezitím úspěšně šíří rozvíjejícím se světem. Brazilský real klesl k pětiměsíčnímu minimu a mexické peso je nejslabší za posledních osmnáct měsíců.

Centrální banka se po dvoudenní pauze rozhodla pokračovat v obhajobě měny. Jen v pátek podle tamního deníku The Ambito Financiero vydala na devizových intervencích 160 milionů dolarů. Bankéři tak během týdne dvakrát změnili postoj, takže politika centrální banky a vlády začíná být pro trh nečitelná.

„Je obtížné pochopit, proč autority nechaly peso tak náhle propadnout. Vzbuzuje to dojem, že úřady nemají jasnou představu, jak situaci řešit,“ dodává konzultant Rodrigo Alvarez z poradenské firmy Analytica Consultora.

Americký dolar vůči Argentinskému pesu v posledních pěti letechAmerický dolar vůči Argentinskému pesu v posledních pěti letechAmerický dolar vůči Argentinskému pesu v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Ode dneška mohou Argentinci prvně od roku 2011 volně nakupovat dolar. Dosud to šlo jen na široce rozvinutém černém trhu. Dolar však byl oproti oficiálnímu kurzu dvakrát dražší, neboť poptávku po americké měně vydatně podporovala nedůvěra obyvatel v peso.

„Musíme počkat, jak snadné bude získat oficiální dolary,“ pochybuje o vládním kroku Alvarez. Na černém trhu si peso lehce polepšilo, během pátku posílilo o takřka sedm procent. Argentinská měna v posledních letech vůči dolaru setrvale slábne. Jen během uplynulých dvanácti měsíců propadl oficiální kurz o více než 65 procent.