Argentina nemá na dluhy. Díky vekslákům

Argentina

Argentina Zdroj: CC BY 2.0: carlosfpardo

Na počátku milénia zbankrotované jihoamerické ekonomice opět dochází dech a její zásoba dolarů na splácení závratných zahraničních půjček se povážlivě ztenčuje. Může za to fakt, že oficiální směnný kurz argentinského pesa se stále vzdaluje tomu na černém trhu. Rozdíl může činit až 40 procent.

Zahraniční turisté rádi sníží náklady na svou dovolenou a peníze smění u nelegálních překupníků na ulici, i když jim za to nově hrozí trestní stíhání. Na ulici mohou turisté za dolar dostat i 9,7 pesa, oficiální kurz je přitom 5,97. Není tedy divu, že většina turistů vyslyší pokřikování „dollars, euros, exchange“ v ulicích Buenos Aires.

Centrální bance to přidělává vrásky, protože ji pouliční veksláci připravují o drahocenný zdroj zahraniční měny, kterou potřebují na splácení půjček v cizích měnách. Už takhle jsou kontrakty CDS, které se používají k pojištění dluhopisů proti bankrotu emitenta, na argentinské dluhopisy nejdražší na světě.

Vláda spočítala, že ve druhém letošním čtvrtletí utratili zahraniční turisté v zemi 622 milionů dolarů. Z toho jen 342 milionů proteklo oficiální cestou. To je meziroční propad o 48 procent.

Kurz argentinského pesaKurz argentinského pesa | E15

Zdá se, že čím více se argentinští politici snaží dostat k dolarům, tím méně se jim to daří. Minulý měsíc úřady vyhlásily, že kdo do země převede zahraniční měnu, aby s ní zaplatil daně, nebude si muset zbytek uložit v bance za oficiální kurz. To je jinak standardní pravidlo, a proto Argentinci, pokud mohou, drží peníze v zahraničí.

Minulý měsíc zpřísnila prezidentka Cristina Fernándezová limity pro nákup zboží v cizí měně. Přispěla tak jen k propadu kurzu pesa na černém trhu. Dolarové rezervy centrální banky klesly na šestileté minimum 33 miliard. „Čísla ukazují, že turisté využívají výhodného kurzu na černém trhu,“ říká v rozhovoru pro Bloomberg autor studie o ilegálním směnárenském trhu Belen Olaiz.

Názory odjinud: Argentinci znárodnili Španělům ropu. Strhl se boj