Argentina viní Procter & Gamble z daňových podvodů, stopla mu činnost

Procter & Gamble,

Procter & Gamble, Zdroj: ctk/AP

Argentinské úřady obvinily amerického výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble z daňových podvodů a pozastavily jeho činnost v zemi. Argentinský daňový úřad AFIP oznámil, že společnost se dopustila podvodů v souvislosti s dovozem z Brazílie, který měla využít k tomu, aby vyvedla peníze z Argentiny a snížila si daňový základ.

Podle agentury Reuters zatím není zcela jasné, co vláda míní tím, že pozastavila činnost firmy v zemi. Společnost se odmítla vyjádřit k tomu, zda její působení v zemi bylo zcela zastaveno. Mluvčí společnosti Paul Fox dodal, že firma se nyní snaží plně pochopit obvinění a vyřešit ho.

„Nadnárodní společnosti nemohou organizovat své zisky tak, že podvedou stát, vyhnou se daním a přesunou peníze ze země, protože jejich nepoctivé chování brání rozvoji národa,“ prohlásil šéf AFIP Ricardo Echegaray. Podle úřadu firma nadhodnotila dovoz z Brazílie o 138 milionů USD (3,1 miliardy Kč), aby tak vyvedla peníze z Argentiny.

„Neprovádíme agresivní plánování daňových/fiskálních postupů, protože jednoduše nepřinášejí udržitelné výsledky,“ řekl Fox. Dodal, že firma si cení svých vztahů se zemí a s jejími zákazníky.

Tři továrny v Argentině

Procter & Gamble působí v Argentině od roku 1991 a v současnosti zde má tři výrobní závody a dvě distribuční centra. V roce 2006 společnost vyhověla tlaku vlády a zmrazila ceny 31 produktů, včetně šamponů, mýdel a krémů, na dobu nejméně roku, aby pomohla vládě bojovat s vysokou inflací.

Firma nezveřejňuje příjmy v jednotlivých zemích, pouze podle regionů. Ve výroční zprávě za rok 2014 uvedla, že Latinská Amerika měla na celkových tržbách, které činily 83,1 miliardy USD, podíl deset procent.

Argentině klesají devizové rezervy
Argentina omezila přístup k zahraničním měnám ve snaze udržet rezervy centrální banky. Ty za posledních 12 měsíců klesly o 17 procent na zhruba 28 miliard USD. Země nemá od bankrotu v roce 2002 přístup na zahraniční kapitálové trhy a letos v červenci se znovu dostala do platební neschopnosti kvůli soudnímu sporu s věřiteli, kteří se odmítli zúčastnit předchozí restrukturalizace dluhu.