Argentině hrozí default. Prezidentce prý přesto doručují noviny letadlem

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Zdroj: Prezidentsky urad Argentiny, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Argentinu dohnaly steré dluhy z časů státního bankrotu, na způsobu hospodaření státní správy se ale tato hrozba zjevně neodrazila. Podle zprávy místní televize si totiž prezidentka Cristina Fernándezová nechává během pobytu mimo Buenos Aires doručovat denní tisk letecky.

Po neúspěšných jednáních s věřiteli Argentiny v New Yorku se prezidentka uchýlila do rezidence ve městě Río Gallegos na jihu Argentiny. Její oficiální rozvrh na příští dny přitom zahrnuje setkání se synem Maximem Kirchnerem a dalšími příbuznými v patagonské provincii.

Podle televize TN se na letišti v Río Gallegos v posledních dnech objevuje armádní letoun, ze kterého kromě pilota a kopilota vystupuje „kamelot“ se svazkem novin v podpaží. Let z Buenos Aires, dlouhý přes dva tisíce kilometrů, přitom vyjde na 25 tisíc dolarů.

Už ve středu přitom vstoupí v platnost verdikt newyorského soudce Thomase Griesy, který nařídil Argentině zaplatit 1,3 miliardy dolarů věřitelům včetně fondu NML, který po bankrotu země v roce 2001 levně skoupil dluhy země a nyní žádá jejich splacení v původní výši.

Argentina odmítá NML zaplatit mino jiné proto, že se obává vlny podobných požadavků od dalších věřitelů. Dosud se jí přitom dařilo s věřiteli vyjednávat a pomalu se vracet na kapitálové trhy. Nyní ale Argentina propásla červnovou splátku dluhu a 30. července vyprší prodloužená lhůta, do které je třeba věřitelům zaplatit.

Fernándezová musí zároveň čelit i vnitropolitické krizi. Viceprezident Amado Boudou byl před několika týdny obviněn z padělání dokumentů ke svému vozidlu, kterého se měl dopustit před více než dvaceti lety. Boudou čelí obvinění i v případu nákupu podílu v tiskárně cenin Ciccone Calcográfica.