Argentinská měna padá, lidé si mohou v omezeném množství kupovat dolary

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto)

Buenos Aires, Argentina (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Geoff Livingston via Wikimedia

Argentinci ode dneška mohou nakupovat americké dolary. Tamní vláda dnes ale oznámila, že nákupy jsou omezeny na maximálně 2000 dolarů (zhruba 40 tisíc korun) měsíčně na osobu. Objem nákupu zároveň nesmí překročit pětinu příjmu kupujícího. Ten navíc zaplatí 20procentní daň, pokud dolary minimálně na 12 měsíců neuloží na spořitelní účet, píše agentura DPA.

Vláda ohlásila zrušení více než dvouletého zákazu nákupu dolarů v pátek. Dnešní zpráva o nákupním limitu však podle agentury Reuters vyvolala pochybnosti ohledně odhodlání vlády vytvořit volnější devizový trh. Podle oficiálního kurzu je peso stále zhruba o třetinu levnější než na černém trhu, ačkoli minulý týden prudce oslabilo poté, co centrální banka ukončila intervence na jeho podporu.

Oslabení pesa vyvolalo obavy z růstu inflace v důsledku dražšího dovozu. Obchodníci již o víkendu zdražili řadu zboží ze zahraničí, od kubánských doutníků po televizory z Asie.

Vláda se však snaží inflační hrozby bagatelizovat. „Není důvod, proč by měl měnový kurz zdeformovat spotřebitelské ceny,“ uvedl předseda vlády Jorge Capitanich. „Řada obchodů zvyšuje ceny pouze kvůli nejistotě,“ dodal.

Strmý pád kurzu pesa

Argentina již nyní patří mezi země s nejvyšší inflací na světě. V loňském roce tamní spotřebitelské ceny podle odhadů analytiků stouply o více než 25 procent.

Argentinská měna ve čtvrtek vůči americkému dolaru oslabila o 11 procent, což představuje nejprudší denní pokles od argentinské finanční krize v roce 2002. V pátek se směnný kurz na mezibankovním trhu ustálil na osmi pesech za jeden americký dolar, což je podle ministra hospodářství a veřejných financí Axela Kicillofa přiměřená úroveň.

Centrální banka ukončila podporu domácí měny, protože se potýká s prudkým úbytkem devizových rezerv. Ty loni klesly o více než 30 procent a nedávno se dostaly pod 30 miliard dolarů. Podle agentury Reuters to naznačuje, že intervence na podporu pesa jsou nadále neudržitelné.