Armáda se stáhla z boje o luhanské letiště. Ukrajinská loď se potopila

Boje o Luhansk

Boje o Luhansk Zdroj: ctk

Ukrajinští vojáci dostali rozkaz se stáhnout z luhanského letiště, o které sváděli boje s proruskými separatisty. Jen o několik hodin dříve přitom armáda tvrdila, že vojáci o letiště se vzbouřenci stále bojují. V Azovském moři se potopila loď ukrajinských pohraničníků, kterou v neděli zasáhl dělostřelecký granát.

Separatisté už v neděli tvrdili, že ovládli letiště u Luhansku, které od června kontrolovala armáda. Mluvčí ukrajinské armády Leonid Maťuchin na Facebooku uvedl, že ukrajinští výsadkáři dnes sváděli boje s „ruským tankovým praporem na obranu luhanského letiště“. Mluvčí Andrij Lysenko později oznámil, že vojáci dostali rozkaz opustit letiště v Luhansku, který zůstává jednou z hlavních bašt proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Lysenko uvedl, že ukrajinští vojáci se z letiště i z nedaleké vesnice Georgijivka stáhli po ostřelování dělostřelectvem ruské armády. „Vzhledem k přesnosti střelby jde o profesionální ostřelovače ruských ozbrojených sil,“ tvrdí Lysenko. Rusko vytrvale popírá, že by na Ukrajinu posílalo vojáky nebo vojenský materiál. Lysenko dnes ale prohlásil, že „na Ukrajině jsou aktivní „nejméně čtyři prapory a taktickými skupinami ruských ozbrojených sil“. Jeden prapor přitom čítá asi 400 vojáků, připomíná agentura Reuters.

Vzbouřenci o víkendu ohlásili, že se jim podařilo obklíčit také letiště v Doněcku, které dosud rovněž bylo pod kontrolou ukrajinské armády. Podle agentury ITAR-TASS dnes ohlásili dobytí dalších obcí na jihu Doněcké oblasti, přičemž zabili asi 20 ukrajinských vojáků, další stovku zajali, zničili tři obrněné transportéry, pět raketometů a dva minomety.

Až 700 zajatců

Celkem se do zajetí separatistů v Doněcké oblasti dostalo během posledních dnů téměř 700 ukrajinských vojáků, z toho čtyři pětiny u Ilovajska, oznámil podle listu Ukrajinska pravda šéf střediska pro výměnu zajatců, penzionovaný generál Volodymyr Rubana. „Pokud jde o zajatce, je to katastrofa. Bojové operace se vedou tak, že budí dojem, že armádu chystají na to, aby se vzdala do zajetí,“ prohlásil na adresu velení. Upozornil také, že v Doněcku je problém, jak nakrmit zajaté vojáky, a tak se chystá zásilka potravin z Dněpropetrovska. K pláči je však podle něj i situace civilistů na východě Ukrajiny.

Ukrajinská tajná služba SBU s odvoláním na odposlechnuté rozhovory povstaleckého „premiéra“ Alexandra Zacharčenka tvrdí, že Rusové mají zájem některé vysoce postavené zajatce soudit v Rusku.

Útok na moři

Ukrajinská pobřežní stráž informovala, že přišla o jedno ze svých plavidel - hlídkový člun se potopil poté, co ho v neděli nedaleko přístavu Mariupol zasáhl dělostřelecký granát.

K odpovědnosti za útok se sice přihlásili proruští separatisté, ale pobřežní stráž dnes připustila, že není jasné, kdo střílel. Pobřežní stráž v souvislosti s tímto případem potvrdila, že pokračuje pátrání po dvou pohřešovaných námořnících. Armádní mluvčí Lysenko dnes uvedl, že během posledních 24 hodin bylo zabito sedm ukrajinských vojáků.