Armády Švédska a NATO na společném cvičení, zapojí se sedm tisíc vojáků

Video placeholde

Strategický švédský ostrov Gotland v Baltském moři je již týden dějištěm námořního cvičení Baltops, kterého se každoročně kromě států NATO účastní také armády Švédska a Finska. Letošní manévry se konají v době zvýšeného napětí, které v Evropě vyvolala ruská invaze na Ukrajinu.

Švédsko v roce 2005 Gotland demilitarizovalo, zhruba deset let poté ale Švédové na ostrov stálou posádku vrátili. Rozhodnutí tehdy zdůvodnili změnami bezpečnostní situace v Evropě po ruské anexi Krymu a rostoucím tlakem Ruska na pobaltské státy Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

Nyní švédská armáda společně s americkými vojáky v rámci manévrů Baltops nacvičuje nejen, jak ostrov s 58 tisíci obyvateli bránit vůči nepříteli, ale také, jak ho dobýt zpět v případě, že by se dostal pod kontrolu zahraničního agresora, píše agentura AP. Příslušníci americké námořní pěchoty mimo jiné vyzkoušeli přistání obojživelných vozidel a seskoky parašutistů.

Do cvičení, které je plánováno na 5. až 17. června, se zapojí na 7000 vojáků a 45 lodí ze 14 států NATO, Švédska a Finska. Obě tradičně neutrální severské země se Severoatlantickou aliancí dlouhodobě spolupracují a nedávno požádaly o plnohodnotné členství.

Ostrov Gotland leží v jižní části Baltského moře a v minulosti byl svědkem zahraničních invazí. Naposledy ho v roce 1808 krátce okupovaly ruské síly. Po skončení studené války Švédsko vnímalo riziko ruského vpádu jako velmi vzdálené, a tak své ozbrojené síly zaměřovalo spíš na zahraniční mírové mise než na obranu vlastního území. V roce 2005 byla vojenská posádka na Gotlandu zrušena.

Ruská anexe ukrajinského poloostrova Krymu v roce 2014 vedla k přehodnocení situace a nyní je na Gotlandu trvale rozmístěno kolem 400 švédských vojáků. V souvislosti s válkou na Ukrajině je přitom plánováno další posílení posádky. Řada obyvatel Gotlandu nicméně podle agentury AP nevěří, že by Švédsko bylo schopno ostrov v případě napadení samo ubránit.

Manévry Baltops zahájil minulý víkend ve Stockholmu šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley. Zdůraznil přitom, že je důležité pro členské státy NATO „dát najevo solidaritu s Finskem a Švédskem“.

Členství Švédska a Finska v Severoatlantické alianci by postavilo Rusko do složité vojenské situace, Baltské moře by tak bylo obklopeno samými státy NATO kromě ruské enklávy Kaliningrad a ruského města Petrohrad a okolí, uvádí agentura AP.

Strategický význam ostrova Gotland, který je oblíbenou prázdninovou destinací Švédů, se často dává do souvislosti s pobaltskými státy Litvou, Lotyšskem a Estonskem, které si po ruském vpádu na Ukrajinu dělají velké obavy. Gotland se nachází asi 100 kilometrů od pevninského Švédska a 160 kilometrů od lotyšského pobřeží.

„Ten, kdo ostrov ovládá, může výrazně usnadnit zásobování pobaltských států, nebo ho naopak výrazně zkomplikovat,“ řekl AP Mikael Norrby z univerzity ve švédské Uppsale.

Současně s cvičením NATO zahájila své manévry i ruská baltská flotila. Podle ní jde o dlouho plánovanou akci, jejíž náplní má být mimo jiné nácvik sledování a ničení nepřátelských ponorek.