Asad chce letecké spojení na Krym. Jednal o něm s tamní delegací

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: reuters

Syrský prezident Bašár Asad dnes v Damašku přijal delegaci z Krymu. Řekl, že se možná zúčastní mezinárodního ekonomického fóra na Jaltě v dubnu příštího roku. Předmětem jednání byl také plán na zavedení přímé letecké linky mezi Sýrií a Krymem.

Na Krym, který roku 2014 anektovalo Rusko, se vztahují západní sankce. Evropská unie a USA zavedly sankce také proti Rusku.

V delegaci, kterou přijal Asad, byl kromě jiných šéf autonomní vlády na Krymu Sergej Aksjonov.

Podle syrské agentury SANA se syrští a krymští představitelé dohodli na vytvoření syrské obchodní komory na Krymu a společné námořní dopravní společnosti. Dohodli rovněž mechanismus, který má usnadnit finanční a bankovní operace.

„Krym je nejbližší černomořský přístav, a proto může hrát důležitou roli v bilaterálním obchodě mezi Sýrií a Krymem a mezi Sýrií, Krymem a Ruskem,“ napsala SANA.

Rusko je spojencem syrského režimu v současné občanské válce, vojensky do ní vstoupilo roku 2015.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že Rusko pozvalo Asada k návštěvě Ruska a Krymu. Asad prohlásil, že pokud mu v tom nic nezabrání, hodlá přijet v dubnu na jaltské mezinárodní ekonomické fórum. „Jestliže do té doby všechno osvobodíme, nebude mé cestě do Jalty nic bránit,“ řekl Asad s odkazem na vojenskou situaci v Sýrii, kde režim chce vybojovat ještě provincii Idlib.