Assange chce kandidovat do australského Senátu

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: profimedia.cz

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange chce kandidovat ve volbách do australského senátu. Dnes o tom informovala agentura AFP. Assange má australské občanství, ale v současnosti pobývá v Británii. Tamní soud rozhoduje, zda vydá zakladatele WikiLeaks do Švédska, kde je Assange vyšetřován kvůli podezření ze sexuálních deliktů.

„Zjistili jsme, že je možné, aby Julian Assange kandidoval do Senátu, přestože je zadržen. Julian se rozhodl kandidovat,“ uvedl WikiLeaks na svém twitterovém účtu. O tom, ve kterém australském státu se bude Assange příští rok o zvolení ucházet, prý bude WikiLeaks informovat „ve vhodnou dobu“.

Představitelé serveru rovněž oznámili, že vyšlou svého kandidáta do voleb do australské Poslanecké sněmovny v okrsku, kde bude svůj mandát obhajovat premiérka Julia Gillardová. Ta v minulosti WikiLeaks ostře kritizovala za zveřejnění amerických tajných diplomatických depeší a činy serveru označila za „krajně nezodpovědné“.

Bývalý hacker Assange si udělal jméno, když server WikiLeaks zveřejnil statisíce tajných dokumentů americké armády o válkách v Iráku a v Afghánistánu a později asi čtvrt milionu amerických diplomatických depeší. Při založení WikiLeaks se Assange netajil tím, že jeho cílem je podkopat pozici USA a oslabit americkou bezpečnost.

V současnosti se Assange zdržuje v Británii, kde tamní nejvyšší soud zvažuje jeho vydání do Švédska. Čtyřicetiletý Australan je v severské zemi podezřelý ze znásilnění a sexuálního obtěžování. Prokuratura ho však zatím neobvinila a chce ho nejprve vyslechnout.

Assange veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že jeho případ byl z politických důvodů zmanipulovaný. Vydání do Švédska se brání s odůvodněním, že by mu tam hrozilo kvůli zveřejňování tajných materiálů větší riziko předání do USA, věznění na základně Guantánamo a případně i trest smrti. USA ho zatím z ničeho neobžalovaly.