Atentátník zabil během finále volejbalu v Afghánistánu přes 50 lidí

Zranění po atentátu v Afghánistánu během finále volejbalového turnaje

Zranění po atentátu v Afghánistánu během finále volejbalového turnaje Zdroj: ctk

Na 57 mrtvých a více než 60 zraněných stoupla bilance sebevražedného útoku, který se odehrál při finále volejbalového turnaje v Afghánistánu. Útok byl nejkrvavějším v letošním roce. Podle afghánské rozvědky existují důkazy, že za atentát nese odpovědnost islamistická síť Hakkání, která je napojena na Taliban.

„Máme důkazy svědčící o tom, že za útokem v provincii Paktika stojí síť Hakkání,“ citovala agentura AFP mluvčího afghánských tajných služeb Hasíb Sádikí. Klan Hakkáníů kolem válečného veterána Džalaluddína Hakkáního a jeho syna Siradžuddína má podle amerických odhadů kolem dvou až čtyř tisíc bojovníků a udržuje těsné vztahy s Talibanem i Al-Káidou. Jednou z jeho bašt je právě Paktika. Hakkáníové se ale zatím k útoku sami nepřihlásili.

Odehrál se ve východoafghánské provincii Paktika hraničící s Pákistánem během finále třídenního volejbalového turnaje. Atentát provedl sebevražedný útočník, který se vmísil do davu během finále třídenního volejbalového turnaje, na které se přišlo podívat mnoho diváků. Svědci vypověděli, že útočník přijel na utkání na motocyklu a šel pozdravit policejního velitele. Potřásl si s ním rukou, pak zvolal „Alláhu akbar“ (Bůh je převeliký) a vyhodil se do povětří.

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sádikí uvedl, že mezi oběťmi je deset členů místních policejních sil, včetně policejního velitele. Třiapadesát zraněných z útoku bylo v noci přepraveno vrtulníky k léčení do nemocnic v metropoli Kábulu. Mezi pacienty je 17 dětí ve věku od osmi do 14 let, sdělil dále Sádikí.

Nejhorší letošní útok
Atentát byl nejkrvavějším násilným činem v Afghánistánu v letošním roce. Ten předešlý postihl rovněž provincii Paktika: v červenci při něm na rušném tržišti přišlo o život 43 osob. Úřady tehdy zpočátku mluvily dokonce o 89 obětech, ale počet poté snížily na 43.
K nejsmrtelnějším násilným činům za poslední roky patří útok z prosince 2011 z Kábulu, při němž bylo zabito 84 lidí. Namířen byl proti menšinovým šíitům. Vůbec nejhorší od svržení Talibanu v roce 2001 byl atentát ze 17. února 2008, který si mezi diváky sledujícími psí zápasy ve městě Kandahár vyžádal podle agentury AFP na 140 obětí.

Afghánistán se snaží vypořádat s povstaleckými ozbrojenci už více než desetiletí. Letos počet útoků značně stoupl.