Atény jako ve válce: Vyhořelé domy, vydrancované obchody

Atény po protestech

Atény po protestech Zdroj: profimedia.cz

Atény po protestech
Nedělní násilnosti v Aténách
Atény po protestech
Nedělní násilnosti v Aténách
Atény po protestech
11
Fotogalerie
Obrovské škody hlásí Atény po nočních divokých protestech provázejících hlasování řeckého parlamentu o klíčovém balíku škrtů. Ty mají zemi zajistit pomoc ze zahraničí, Řeky ale čeká propouštění, snižování mezd a penzí. Skupiny maskovaných výtržníků zdevastovaly velké části centra řecké metropole. Několik domů vyhořelo, vydrancováno je prý několik obchodů i poboček bank. Zraněny jsou desítky lidí.

„Máme enormní škody,“ řekl podle agentury DPA v řecké televizi starosta Atén Jorgos Kaminis. Několik hlavních ulic a nákupních tříd i náměstí před budovou parlamentu vypadalo jako po boji. Hasiči v metropoli ještě dnes prolévají vodou doutnající zbytky budov. Na odstraňování škod pracují desítky pracovníků úklidových služeb.

Škody napáchali vesměs mladí nespokojenci. Jen v hlavním městě vyrazilo do ulic až sto tisíc lidí. Zapálili téměř 50 budov, včetně jednoho z nejstarších kin, postaveného v roce 1870. Policie tvrdí, že také vyrabovali na 150 obchodů a některé pobočky bank. Šlo o nejhorší násilnosti od nepokojů na přelomu let 2008 a 2009, vyvolaných zastřelením mladého demonstranta.

Atény po protestech:

Atény po protestechAtény po protestech | profimedia.cz

„Jsme všichni strašně pobouřeni těmi opatřeními, ale tohle není východisko,“ řekl agentuře Reuters třicetiletý státní úředník. Další lidé si stěžovali, že bezpečnostní složky nedokázaly ochránit ani majetek, ani pokojné demonstranty. „Policie musí konečně sebrat ty, kdo dělají tenhle binec. Není jich víc než stovka,“ citovala řecká média jednu z účastnic protestu.

Podle agentury AP bylo při protestech zraněno více než 120 lidí. Záznamy z nemocnic uváděné agenturou DPA hovoří o 74 raněných. Násilnosti odsoudil řecký premiér Lukas Papadimos.

Nedělní násilnosti v Aténách:

Nedělní násilnosti v AténáchNedělní násilnosti v Aténách | CTK

Řekové mají letos ve státním rozpočtu podle požadavku eurozóny uspořit dalších 325 milionů eur (8,2 miliardy korun). Poslanci v noci na dnešek schválili balík úsporných opatření, kterými chce vláda zabránit státnímu bankrotu a zajistit úvěr 130 miliard eur (3,2 bilionu korun).

Asi 20 tisíc lidí demonstrovalo v Soluni. Podle řecké televize se násilí rozšířilo i na ostrovy Korfu a Kréta a do měst Volos a Agrinio v centrálním Řecku.