Atény se nevzdávají. Stále doufají v brzkou dohodu o záchranném programu

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Jednání Řecka s mezinárodními věřiteli o uvolnění finanční pomoci budou obnovena. Uvedl to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poté, co delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve čtvrtek kvůli neshodám opustila rozhovory s řeckými představiteli v Bruselu. Podle řeckého státního ministra Alekose Flamburarise Atény doufají, že dosáhnou dohody s věřiteli na zasedání ministrů financí eurozóny, které se uskuteční příští čtvrtek.

„Jednání znovu začnou, nejprve na technické úrovni, pak na politické,“ řekl Juncker rozhlasové stanici France Culture. „Dohoda je v příštích dnech nezbytná,“ prohlásil. „Míč je na řeckém hřišti,“ dodal.

Šéf euroskupiny sdružující ministry financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem v rozhovoru s listem Helsingin Sanomat uvedl, že pokud chce Řecko získat další úvěrovou pomoc a vyhnout se bankrotu, nemá jinou možnost než činit tvrdá rozhodnutí požadovaná věřiteli.

„Pokud řecká vláda nedokáže přijmout skutečnost, že neexistují žádná snadná řešení a že je třeba činit obtížná rozhodnutí, zůstane sama. Nemůžeme pomáhat Řecku, pokud Řecko nechce pomáhat samo sobě,“ řekl Dijsselbloem.

Dodal, že dohody je stále možné dosáhnout v době, která umožní uvolnění další finanční pomoci do konce června. Věřitelé jsou podle něj nadále připraveni jednat, pokud budou mít návrhy Atén ekonomický smysl.

Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu pro Řecko do konce června, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. „Doufám, že dohoda přijde velmi brzy, a to 18. června, kdy se koná setkání euroskupiny,“ řekl Flamburaris řecké státní televizi ERT.

Řecko se nyní nachází na pokraji platební neschopnosti. Atény 5. června neuhradily MMF dlužnou splátku 300 milionů eur. Místo toho se rozhodly sloučit všechny červnové splátky do jedné, v celkovém objemu 1,6 miliardy eur, a zaplatit až na konci měsíce. Pravidla MMF tento postup umožňují, jde ale o neobvyklý krok.