Zaplatili jsme dost! Řecké ministerstvo financí obsadili demonstranti

Demonstrace před řeckým ministerstvem financí

Demonstrace před řeckým ministerstvem financí Zdroj: ctk

Levicoví aktivisté uspořádali demonstraci vsedě před budovou řeckého ministerstva financí. Na fasádu vyvěsili transparent protestující proti úsporným opatřením a na stožáru vyměnil vlajku Evropské unie za zástavu komunistických odborů PAME. Právě pokračování ve finančních škrtech je přitom podmínkou poskytnutí další mezinárodní pomoci Řecku, kterému jinak v nejbližší době hrozí platební neschopnost.

Zhruba 200 členů PAME podle agentury DPA na protest proti dalším úsporným plánům řecké vlády ráno obsadilo budovu ministerstva. Podle televizních záběrů vyvěsili obrovský transparent s nápisem „Krváceli jsme dost! Zaplatili jsme dost!“

Odpoledne pak uspořádali aktivisté PAME další demonstraci proti úsporám společně se státními zaměstnanci na jednom z centrálních náměstí metropole Atén. Protestní akce, proti nimž policie nijak nezasahovala, neprovázely podle všeho žádné nepokoje.

Dnes se řecký premiér Alexis Tsipras znovu sešel s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem k novým jednáním o poskytnutí další úvěrové pomoci z dohodnutého záchranného programu. Schůzka ale hmatatelný výsledek nepřinesla.

Řecký kabinet s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou (ECB) a Mezinárodním měnový fondem (MMF) od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun).

Původní návrhy, s nimiž minulý týden přišla postupně každá ze stran, si pak Atény a věřitelé vzájemně zamítli. S novými návrhy přišly Atény tento týden po výzvě věřitelů, ale Evropská komise s nejnovějším plánem není spokojena.

Tsipras v noci na dnešek hovořil také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Lídři Řecka, Francie a Německa se podle agentury Reuters shodli na zintenzivnění jednání s věřiteli Atén. Tsipras řekl, že všechny strany budou pracovat na vyřešení zbývajících neshod.

Kancléřka Merkelová dnes podle médií Řecko vyzvala, aby intenzivně pracovalo na dohodě s mezinárodními věřiteli. „Nyní záleží na každém dnu,“ zdůraznila.