Austrálie nevyplatí dávky rodičům, kteří nenechají očkovat děti

očkování

očkování Zdroj: ctk

Australská vláda zastaví vyplácení státní sociální podpory těm rodičům, kteří své děti odmítnou nechat očkovat. Rodiny tak mohou přijít o více než 11 tisíc australských dolarů (asi 216 tisíc korun) ročně. Dosud rodiny s neočkovanými dětmi mohly dostávat rodičovské a další příspěvky, pokud měly k odmítání vakcín filozofické či náboženské důvody.

Premiér Tony Abbott ale prohlásil, že tato pravidla budou brzy podstatně zpřísněna. Podle něj zůstane jen malý počet náboženských či zdravotních výjimek z nových nařízení, která podporuje i labouristická opozice a která mají vejít v platnost počátkem příštího roku.

„Je to velmi důležité opatření, které v maximální míře ochrání naše děti a naše rodiny,“ citovala předsedu australské vlády televize ABC. Premiér uvedl, že vláda má „obrovské obavy“ z rizika, které pro zbytek populace představují rodiny, jež se rozhodnou své děti neočkovat.

„Tuto volbu… nepodporuje veřejná politika ani lékařské výzkumy a tyto akce by formou dávek na děti neměli podporovat ani daňoví poplatníci,“ konstatoval Abbott.

Kampaně proti očkování dětí se v posledních letech šíří v západních zemích. Jejich příznivci poukazují na to, že některé vakcíny proti smrtícím chorobám jsou zdraví nebezpečné. Australská vláda odhaduje, že asi 39 tisíc dětí mladších sedmi let nebylo kvůli nesouhlasu jejich rodičů očkováno.

Očkování smí zůstat podmínkou pro přijetí dítěte do školky

Pokuty za prohřešky vůči očkování poslanci asi výrazně sníží