Australská policie zasáhla proti únosci: tři mrtví, čtyři zranění

Rukojmí opouštějí kavárnu v Sydney

Rukojmí opouštějí kavárnu v Sydney Zdroj: CTK

Australská policie dnes v centru Sydney vzala útokem kavárnu, v níž ozbrojenec držel zhruba 16 hodin skupinu rukojmích. Posléze pak oznámila, že při incidentu přišli tři lidé o život, včetně únosce a dvou rukojmích, a čtyři další utrpěli zranění. Pachatelem byl podle australských médií íránský imigrant, který již měl problémy se zákonem.

Ozbrojený zásah doprovodili policisté střelbou ostrými náboji a ohlušujícími granáty. Dovnitř vtrhli poté, co v kavárně vypukla střelba. Jak zaznělo na tiskové konferenci uspořádané vedením policie, zákrok byl nezbytný. Pokud by policisté do budovy nevtrhli, byly by ohroženy další životy.

Z kavárny při útoku vyběhla skupina vyděšených rukojmích. Na místě zasahovali záchranáři, kteří poskytovali první pomoc zraněným. V nosítkách odnesli několik lidí do připravených sanitek.

Policie upřesnila, že rukojmích bylo celkem 17. V předchozích hodinách se několika rukojmím podařilo uprchnout. Mezi mrtvými rukojmími je 34letý muž a 38letá žena.

Oficiálně zatím není potvrzeno, zda se stali obětí střílejícího únosce či palby policistů. Australská média předtím spekulovala, že zločinec zabil nejméně jednoho ze svých zajatců.

Podle médií byl únoscem 49letý íránský imigrant, který je nebo byl stíhán za spoluúčast na vraždě své bývalé manželky a v rámci případu byl propuštěn na kauci. Muž také čelili obvinění z více než 40 sexuálních útoků a byl odsouzen za posílání urážlivých dopisů rodinám padlých australských vojáků.

Sám se muž, který se před soudem objevoval často a jehož případy byly medializovány, označoval za duchovního a před lety se údajně věnoval černé magii. Nakonec se podle všeho přiklonil k islámskému radikalismu a jako „osamělý vlk“ se rozhodl k víceméně improvizovanému činu. Policie potvrdila svou hypotézu, že šlo o ojedinělý incident.

Představitelé australské muslimské komunity zadržování skupiny rukojmích ostře odsoudili.