Automatické tresty pro rozpočtové hříšníky zřejmě nebudou fungovat

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: CTK

Z automatického trestání rozpočtové nezodpovědnosti dohodnuté na summitu EU minulý týden možná nic nebude. Evropská komise totiž novou mezivládní smlouvu o záchraně eura zpochybnila. Úředníci z komise podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung tvrdí, že stávající právní pravidla pro fungovaní Evropské unie jsou totiž nadřazená mezivládním smlouvám. Británie ale změny přímo v unijní smlouvě kvůli svému vetu zablokovala.

Na přísnějších pravidlech pro rozpočtové hříšníky se nakonec dohodlo jen sedmnáct zemí eurozóny – a to formou mezivládní smlouvy. Státy, kde se eurem neplatí, tedy i Česká republika, si vzaly čas na rozmyšlenou.

Podle plánovaných změn má být možné skoro automaticky trestat ty země, které poruší pravidla pro rozpočtovou disciplínu. Sankce by nově na rozpočtové hříšníky nedopadly jen v případě, že by jim je „odpustila“ kvalifikovaná většina zemí.

Nicméně Evropská komise tvrdí, že tuto novinku se uvést v život nepodaří, protože podle současného unijního práva, které má větší váhu než dohody mezi jednotlivými zeměmi, trestání funguje jinak. Nyní o tom, zda stát, který nedrží své veřejné finance „na uzdě“, má vůbec dostat trest, musí nejdříve rozhodnout ostatní členské země.

Zejména Německo se na summitu minulý týden snažilo ostatní země přesvědčit k tomu, aby souhlasily se změnou unijního práva tak, aby bylo snazší země nedodržující rozpočtovou disciplínu potrestat. Německá kancléřka Angela Merkelová kancléřka současná pravidla přirovnala k „hrdlu láhve“, kde snaha potrestat rozpočtové hříšníky uvízne.