Azbest je horší, než se předpokládalo. Ročně zabije 47 tisíc Evropanů

Azbestová střecha (ilustrační foto)

Azbestová střecha (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Rakovinotvorný azbest zabije v Evropě každý rok 47 tisíc lidí, což je o polovinu vice, než se dosud předpokládalo. Je to také dvojnásobek počtu obětí dopravních nehod. To jsou výsledky studie, která byla prezentovaná před Hospodářským a sociálním výborem a Výborem regionů Evropské unie.

Ohrožené jsou děti ve školách, stavební dělníci i kutilové. Azbest se v Evropě používal ve stavebnictví mezi roky 1961 a 1990. V Česku byla zakázána výroba azbestových materiálů v roce 1997.

Velké evropské státy by stály programy na odstranění azbestu ze staveb mezi 10 až 15 miliardami eur v každé zemi, odhaduje studie. Jen ve Velké Británii se azbest vyskytuje v 80 procentech škol. Roste také ohrožení azbestem ze spotřebního zboží, jako jsou dovážené termosky, které uniknou kontrolám úřadů.

V Česku se problémy s azbestem naposledy objevily loni při rekonstrukci dvou základních škol v Českých Budějovicích. Děti se musely na čas přesunout do jiných škol.

Škodlivost azbestu spočívá v tom, že jeho malá vlákna se dostanou hluboko do dýchacího traktu člověka. Vyvolává rakovinu plic a pohrudnice. Nejvíce se nádory vyskytují zhruba dvacet až třicet let od vystavení působení azbestu. V Česku se odhaduje, že azbest je příčinou rakoviny až u 800 pacientů.

Registr azbestových budov

Evropský Hospodářský a sociální výbor vyzval Evropskou komisi a členské státy Evropské unie, aby se inspirovaly v zemích, kde vznikly registry budov obsahující azbest. Odhaduje se, že v celé Evropě je v budovách několik milionů tun tohoto materiálu. Zároveň výbor vyzval k přijetí programů, které se budou odstraňování azbestu soustavně věnovat a budou napojeny na dotační programy, které podporují rekonstrukce a zateplování budov.

Mauro D’Attis z Výboru regionů upozorňuje, že odstraňování azbestu není v Evropské unii prioritní politickou agendou. „Potřebujeme efektivní model pro vyhledávání přítomnosti azbestu v budovách,“ tvrdí D’Attis.