Bagdádí v zasaženém konvoji nebyl, nálet zabil řadu místních vůdců IS

abú Bakr Bagdádí

abú Bakr Bagdádí Zdroj: CTK/AP

Vůdce organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí nebyl zasažen při nedělním náletu v Iráku. Oznámily to irácké bezpečnostní zdroje. Původně se spekulovalo se o Bagdádího smrti nebo zranění.

Irácká armáda v neděli oznámila, že její letectvo zasáhlo účastníky schůzky IS v provincii Anbár a konvoj, v němž na schůzku jel Bagdádí. Zprávu o jeho stavu se nepodařilo nijak ověřit. „Po ověření všech informací od našich zdrojů je pravděpodobnější, že v konvoji, který jsme zasáhli, Bagdádí nebyl. Snažím se získat jasnější informace,“ sdělil bezpečnostní zdroj, jehož citovala agentura Reuters.

Schůzka se konala ve městě Karabla poblíž syrské hranice. „Bombardovali jsme to místo a mnoho vůdců IS bylo zabito nebo zraněno,“ oznámila irácká armáda. Místní lidé a také zdroje z nemocnice, potvrdili, že byly zasaženy dva domy a zabito osm místních vůdců IS.

Islámský stát vyhlásil loni na severu Iráku a Sýrie chalífát a zprávy o Bagdádího zabití se objevily několikrát, poprvé loni v červenci. Bagdádí je jedním z nejhledanějších lidí na světě a USA za informaci, která by vedla k jeho dopadení, vypsaly odměnu ve výši deseti milionů dolarů.