Balkánské státy budují hlubší ekonomickou spolupráci, chtějí zásadní transformaci

Albánie

Albánie Zdroj: profimedia

Edi Rama
2
Fotogalerie

Premiéři šesti západobalkánských států se v albánském přístavním městě Drači dohodli na prohlubování regionální ekonomické spolupráci. Předseda albánské vlády Edi Rama řekl, že účastníci summitu přijali 115bodový plán, který umožní "zásadní transformaci pohybu zboží, služeb, kapitálu a kvalifikovaných pracovních sil, aby se tak region stal přitažlivější pro investice a pružnější při obchodní výměně".

To vše by podle Ramy mělo "urychlit ekonomický rozvoj celé oblasti a zvyšování životní úrovně obyvatel (dotyčných zemí) na cestě do Evropské unie".

Summitu se kromě Ramy zúčastnili šéfové vlád Srbska, Kosova, Bosny a Hercegoviny, Makedonie a Černé Hory. Přítomni byli podle agentury AP i evropský komisař pro rozšíření EU Johannes Hahn a viceprezident Světové banky Cyril Muller.

"Vytvoření ekonomické oblasti podporuje evropské integrační úsilí těchto zemí a zároveň napomáhá jejich lepší budoucnosti. Zároveň se vše dělá v zájmu zlepšení životních podmínek občanů," komentoval výsledky summitu Hahn.