Balkánské země na summitu dohodly součinnost v migrační krizi

summit balkánských zemí v Chorvatsku

summit balkánských zemí v Chorvatsku Zdroj: ctk

Bývalé jugoslávské republiky a Albánie si na summitu v Záhřebu slíbily spolupráci za podpory Spojených států a Evropské unie při ochraně evropských hranic a při zvládání rekordní vlny žadatelů o azyl. Této otázce věnovaly velkou pozornost vzhledem k nedávným útokům teroristů v Paříži a k obavě, že mezi migranty se mohou do Evropy dostávat islamističtí radikálové.

Vrcholné schůzky vedoucích představitelů států jihovýchodní Evropy se zúčastnil i americký viceprezident Joe Biden a předseda Evropské rady Donald Tusk. Bidenovu přítomnost média interpretují jako signál opětného zvýšeného zájmu USA o tento neklidný region, v němž příval běženců z Blízkého východu, Asie a Afriky vrátil do vztahů napětí.

„Nynější dramatická migrační krize představuje nebývalou výzvu jak z humanitárního, tak bezpečnostního hlediska. Vyžaduje dialog a dohodu o lepší ochraně vnějších hranici EU a podstatné snížení migračního tlaku na dotčené země,“ uvádí se podle agentury AP v deklaraci přijaté na závěr vrcholné schůzky.