Bank of Cyprus se po pěti letech ztrát vrátila k zisku

Kypr

Kypr Zdroj: profimedia.cz

Prázdná pobočka Bank of Cyprus, archivní foto
Kypr
Kypr - lidé vybírají vklady z bank, archivní foto
Obyvatelé Kypru vybírají peníze z bank, archivní foto
Kypr.
6
Fotogalerie

Největší kyperská banka Bank of Cyprus se po pěti letech ztrát loni vrátila k zisku, který činil 64 milionů eur (1,7 miliardy korun). Hospodaření banky podpořil prudký pokles rezerv na špatné úvěry, uvedla banka v dnešním prohlášení.

Předloni banka hospodařila se ztrátou 438 milionů eur. Rezervy na ztrátové úvěry se snížily o 61 procent na 370 milionů eur. Špatné úvěry však stále tvoří více než polovinu poskytnutých úvěrů banky. Jejich podíl na celkových úvěrech ale na konci roku klesl na 54,8 procenta z 62 procent na konci roku 2015. Čisté příjmy z úroků, což je rozdíl mezi tím, co banka vyplatí střadatelům, a tím, co získá od dlužníků, se loni snížily o 19 procent. Celkové výdaje klesly o tři procenta.

Banka se v době vrcholu dluhové krize v eurozóně ocitla na pokraji bankrotu. V rámci záchrany byla donucena provést rekapitalizaci přeměnou části nezajištěných vkladů na akcie. Kypr kvůli problémům svých bank musel požádat své partnery v eurozóně o finanční pomoc. Záchranný program země opustila loni.

Na počátku letošního roku banka plně splatila finanční pomoc 11,4 miliardy eur (308 miliard korun), kterou získala od zemí eurozóny v době bankovní krize v roce 2013. V lednu také uvedla své akcie na burzu v Londýně.

Jedním z největších akcionářů banky a místopředsedou správní rady je nový americký ministr obchodu Wilbur Ross, upozornil Financial Times.