APS Holding bude vymáhat pohledávky kyperské banky - celkem 65 miliard korun

Peníze

Peníze Zdroj: scom, archiv Blesku

Česká národní banka je připravená intervenovat dlouhodobě (ilustrační foto)
s
s
4
Fotogalerie

Česká pohledávková společnost APS Holding bude za kyperskou banku Hellenic Bank vymáhat nesplacené dluhy klientů v hodnotě 2,4 miliardy eur, tedy asi 65 miliard korun. 

"Prakticky se jedná o celé portfolio pohledávek v prodlení. Pohledávky zůstávají v majetku banky, APS poskytuje své znalosti, know how, software a další přidanou hodnotu," řekl serveru mluvčí APS Holding Karel Pluhař. O podepsání smlouvy informoval web týdeníku Euro.

Podle Eura pražská společnost APS operuje tak, že společně s různými investory pohledávková portfolia odkupuje, poté spravuje a následně se dělí o dosažené výnosy. V případě dohody s Hellenic Bank je APS v roli servisní inkasní agentury, pokusí se tedy nesplacené pohledávky vymoci a o výnosy se podělí s kyperskou bankou, uvedl mluvčí.

Z pohledu české společnosti má kyperský bankovní trh velký potenciál. Celkový objem nesplácených pohledávek na Kypru se podle serveru odhaduje na 27,8 miliardy eur, což je asi 750,6 miliardy korun. Ostrov navíc zažívá hospodářský růst a těší se stoupajícímu zájmu investorů z Evropské unie, Ruska, Číny a arabských zemí. "Společně s dobrým právním rámcem a fungujícími státními institucemi to vytváří dobrou konstelaci pro řešení nesplácených pohledávek," dodal Pluhař.

Společnost APS Holding byla založena v roce 2004 v Praze. Většinově společnost ovládá Martin Machoň, který předloni odkoupil 60procentní akciový podíl od finanční skupiny Slavia Capital. V současné době firma zajišťuje služby u 74 pohledávkových portfolií v celkové nominální hodnotě 4,4 miliardy eur. Vedle Česka a Kypru působí například na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, Srbsku, Černé Hoře nebo ve Vietnamu. Společnost by dál ráda expandovala do Řecka, mezi země se zajímavým investičním potenciálem prý ale také patří především Chorvatsko nebo Maďarsko.