Banksyho milionové dílo se vzápětí po dražbě skartovalo

banksy

banksy Zdroj: Reuters

banksy
2
Fotogalerie

Jeden z nejoriginálnějších umělců současnosti Banksy překvapil účastníky aukce v londýnské galerii Sotheby´s - především kupce svého díla - nevídaným kouskem. Graffiti vydražené za více než milion liber (přes 29 milionů korun) se vzápětí po posledním úderu aukčního kladívka samo zničilo. Zatímco přítomní žasli, na internetu se rozjely diskuse o tom, zda bude muset vítěz dražby dílo zaplatit a zda nakonec nebude mít výtvor rozřezaný na kusy díky unikátní sebedestrukci ještě větší cenu.

V Sotheby´s se v závěru páteční večerní dražby prodávalo dílo, které Banksy nasprejoval na plátno v roce 2006 a nazval jej Girl With Red Balloon (Dívka s červeným balónkem). Graffiti, které Banksy původně nasprejoval v jedné z londýnských ulic a tisíce Britů jej loni v anketě zvolily "oblíbeným uměleckým dílem" Británie, bylo hitem aukce.

Hned po vyhlášení jejích výsledků však okolostojící užasli, protože plátno se začalo pohybovat směrem dolů, kde byla v rámu umístěna skartovací mřížka. Ven z rámu vyjely jen úhledné rovnoběžné proužky.

"Zdá se, že jsme se právě stali obětí Banksyoviny," reagoval podle BBC na nečekanou pointu aukce ředitel sekce současného evropského umění aukční síně Alex Branczik. Sám streetartový umělec komentoval kousek na instagramu, kde se setkal s tisíci nadšených reakcí.

Vedení Sotheby ´s však evidentně nemělo pouze radost z nečekané reklamy, nýbrž i starosti kvůli právním důsledkům zničení díla. "Teď zjišťujeme, co tohle přesně znamená v kontextu aukce," řekl Branczik listu Financial Times. Není totiž zcela jasné, zda dílo bylo již po přiklepnutí majetkem kupce, nebo dosud patřilo dražitelům.

Část lidí na sociálních sítích však tvrdí, že by si kupec ani aukční síň neměli dělat vrásky. Cena díla podle nich jedinečným způsobem úpravy několikanásobně vzrostla. Zda mají pravdu, ukáže podle médií až jeho další osud.