Baron Rothschild sází proti euru

Jacob Rothschild

Jacob Rothschild Zdroj: profimedia.cz

Nejen radikální europesimisté jsou přesvědčeni, že společná měna dlouho nevydrží. Potomek legendární bankéřské rodiny Jacob Rothschild si proti ní dokonce pořádně vsadil.

Čtvrtý baron Rothschild podle Daily Telegraph vsadil 130 milionů liber proti euru, a to skrze fond RIT Capital Partners, kde je sám výkonným ředitelem. Jeho fond spravuje skoro dvě miliardy liber. Podle Telegraphu je jeho krok jen dalším v řadě podobných, které pro euro vyznívají negativně. Nedávno deník citoval informace, podle kterých se finská vláda chystá na rozpad měny.

RIT sází na pokles eura zhruba sedm procent své celkové expozice, což ke konci července činilo 128 milionů liber. Letos v lednu držel fond na pokles eura jen tři procenta své expozice.

Spekulace na pokles měny nemusí nutně znamenat přímo sázku na její rozpad, rozhodně ale Rothschildovi lidé čekají její další oslabení.

RIT drží 53 procent svého majetku v dolarech, letos v květnu přitom koupil 37procentní podíl v privátní bance, která nese konkurenční boháčské jméno, Rockefeller Financial Services.

Šestasedmdesátiletý Jacob Rothschild patří mezi největší světové boháče s majetkem odhadovaným na zhruba padesát miliard dolarů.