Bavorský premiér: Německo by mělo přijímat do 200 tisíc uprchlíků za rok

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

Německo by mělo podle bavorského premiéra Horsta Seehofera přijímat nanejvýš 200 tisíc uprchlíků ročně. V rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag tak konkretizoval požadavek své Křesťanskosociální unie (CSU), která minulý rok přišla s požadavkem stanovení horní hranice pro přijímání uprchlíků. Spolková vláda to ale odmítá.

„Ze zkušeností minulosti mohu říci: V Německu nemáme problém s přistěhováním 100 tisíc až nanejvýš 200 tisíc žadatelů o azyl a uprchlíků před občanskou válkou ročně,“ řekl předseda CSU německému listu. „Tento počet je zvládnutelný a při něm funguje i integrace. Všechno, co jde nad to, je podle mě příliš,“ dodal Seehofer.

Bavorský politik zdůraznil, že kromě těchto uprchlíků přijde ještě mnoho přistěhovalců, kteří těží z volného pohybu osob v EU nebo jsou cíleně zváni do Německa. „To je ještě jednou asi půl milionu lidí,“ podotkl Seehofer.

Premiér největší německé spolkové země se obává, že počet uprchlíků bude v tomto roce bez příslušných opatření ještě výrazně vyšší než loni. „Hlavním cílem pro rok 2016 musí být omezení počtu přistěhovalců. Od tohoto cíle jsme v současnosti velmi vzdáleni,“ řekl.

Seehofer připomněl, že jenom v prosinci do Bavorska přicházelo v průměru 4000 uprchlíků denně. „V přepočtu na rok by to bylo kolem 1,5 milionu. To je více než za celý rok 2015 a v žádném případě by to nebylo zvládnutelné,“ konstatoval Seehofer. V uplynulém roce do Německa podle bavorské vlády přišlo téměř 1,1 milionu uprchlíků.