Během tří měsíců se zabil další pilot skupiny Red Arrows

Letoun skupiny Red Arrows

Letoun skupiny Red Arrows Zdroj: wikimedia commons

Vystřelení záchranné sedačky ve chvíli, kdy bylo letadlo ještě na zemi, stálo dnes život pilota akrobatické skupiny britského vojenského letectva Red Arrows. Neštěstí se stalo na mateřské základně Red Arrows, na letišti ve Scamptonu ve východní Anglii.

Jde o druhé úmrtí pilota této elitní akrobatické skupiny za poslední tři měsíce. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na britské ministerstvo obrany. Vojenské úřady zatím nezveřejnily jméno zahynulého pilota.

V srpnu zahynul třiatřicetiletý pilot skupiny Jon Egging během letecké show v jihoanglickém Bournemouthu. K něhodě tehdy došlo při rozletu devítičlenné skupiny. Na nezřetelnných amatérských záběrech bylo vidět, že jedno z letadel v zatáčce neustále ztrácelo výšku. Finální náraz do země však na nich nebyl vidět.

Do skupiny Red Arrows jsou vybírání nejzkušenější piloti britského letectva a létají v ní tři roky. Red Arrows má na kontě kolem čtyř tisíc vystoupení v různých zemích, v Česku vystupovali zatím dvakrát. Skupina létá na strojích BAE Hawk, které v různých armádních tendrech konkurují českým strojům L-159.