Belgická policie prověřuje školu, do níž chodil terorista Hadfi

Policejní operace v bruselské čtvrti Molenbeek

Policejní operace v bruselské čtvrti Molenbeek Zdroj: ctk/ap

Belgická policie vyslýchá zaměstnance školy, do níž chodil jeden z pachatelů teroristických útoků v Paříži. Informovaly o tom dva belgické listy. Podle nich vyšetřovatele zajímá, proč škola neinformovala policii o radikalizaci Bilala Hadfiho, která byla prý zřejmá.

Hadfi se odpálil u stadionu Stade de France v Saint-Denis, který byl jedním z dějišť atentátů spáchaných 13. listopadu ve Francii. Byl Francouz, bylo mu 20 let a chodil do školy Anneessens-Funck v Bruselu. V únoru ale studia zanechal a odjel do Sýrie.

Listy De Morgen a Het Laatste Nieuws napsaly, že škola si byla dobře vědoma Hadfiho radikalizace, která se projevovala i při hodinách. Ředitel školy údajně v dubnu upozornil bruselskou školskou radu na Hadfiho odjezd. Policie teď zjišťuje, proč se tato informace nedostala k ní. Přitom ale prý policie věděla o Hadfim po jeho návratu ze Sýrie, ale Francouz se úspěšně vyhýbal sledování. Do jeho bytu prý bylo nainstalováno odposlouchávací zařízení, ale Hadfi se bytu vyhýbal a nepodařilo ho udržet jeho stopu.

Belgické úřady se staly po pařížských atentátech terčem kritiky za to, že umožnily radikalizaci svých občanů a vznik teroristických buněk v zemi. Odborníci to připisují přílišné rozdrobenosti místní správy, která prý není schopna dostatečně rychle a jednotně reagovat na bezpečnostní problémy.