Belgičtí vojáci zastřelili muže, který na ně zaútočil nožem. Další agresor lapen před Buckinghamským palácem

Belgická policie, ilustrační

Belgická policie, ilustrační Zdroj: Reuters

Belgická policie, ilustrační
2
Fotogalerie

Útočník večer v centru belgické metropole Bruselu napadl nožem vojenskou hlídku, která ho zastřelila. Oznámila to belgická prokuratura, která útok označila za terorismus. Dva napadení vojáci utrpěli lehčí zranění, než hlídka útočníka zneškodnila. Podle médií byl útočník ve věku kolem 30 let.

Loni v březnu sebevražední atentátníci zabili na letišti a v metru v Bruselu celkem 32 lidí.

Podle webu La Derniére Heure, který se odvolává na zdroje z armády a policie, se incident stal kolem půl deváté večer na třídě Émile Jacquemain. Na místo dorazily posily, které oblast uzavřely. Policie uvedla, že situaci má pod kontrolou.

Jeden z vojáků byl podle prokuratury lehce zraněn ve tváři, druhý na ruce.

Premiér Charles Michel vyjádřil podporu vojákům a pochválil bezpečnostní síly za ostražitost. "Situaci sledujeme," dodal.

Kvůli hrozbě teroristických útoků střeží bruselské ulice kromě policie i vojenské hlídky. Loni v březnu sebevražední atentátníci zabili na letišti a v metru v Bruselu celkem 32 lidí. Letos v červnu vojáci na bruselském hlavním nádraží zastřelili muže, který se pokusil o sebevražedný atentát. Žádné další oběti si tento incident nevyžádal.

S agresorem se během pátečního večera musela vypořádat i londýnská policie před Buckinghamským palácem

Londýnská policie večer před Buckinghamským palácem zadržela muže, který ji ohrožoval nožem. Při zatýkání byli dva policisté lehce zraněni.

Muž byl zatčen kvůli podezření, že se dopustil těžké újmy na zdraví a útoku na policisty.

Buckinghamský palác je sídlem královny Alžběty II. Na místě podle očitých svědků, citovaných stanicí BBC, hlídkují těžce ozbrojení strážci zákona.

Policie podle BBC uvedla, že je ještě brzy na to říci, zda incident souvisí s terorismem. Zranění policisté nebyli převezeni do nemocnice, stačilo ošetření na místě.

V Británii platí zvýšená bezpečnostní opatření kvůli hrozbě teroristických útoků. Při nich během letošního roku přišlo o život 36 lidí.