Belgie stále hledá vůdce teroristů. Německo zakázalo protiislámské demonstrace

Belgie, policie

Belgie, policie Zdroj: ctk

Evropské země čelící zvýšenému riziku teroristických útoků pokračují ve vyšetřování a pátrají po dalších lidech chystajících atentáty. Zatímco Francie pohřbila dva strůjce útoků z minulého týdne a části lidí zadržených po útocích prodloužila vazbu, Belgie zatím marně hledá šéfa teroristické buňky rozbité ve čtvrtek policií. Německá policie kvůli teroristické hrozbě zakázala veškerá shromáždění pod širým nebem plánovaná na pondělí v Drážďanech.

Evropské a blízkovýchodní zpravodajské služby odhadují, že v Německu, Belgii, Francii a Nizozemsku je na 20 spících teroristických buněk s až 180 lidmi připravenými zaútočit.

Atentáty, které měly být spáchány v Belgii a které překazil čtvrteční policejní zásah, podle médií řídil z Řecka nebo Turecka belgický účastník bojů v Sýrii Abdelhamid Abaaoud, po němž nyní Belgie pátrá spolu s americkou FBI. Řecko v sobotu zadrželo čtyři podezřelé, kteří však podle úřadů nemají s belgickou akcí nic společného. Turecká tajná služba chce nechat sledovat až 3000 lidí, kteří jsou prý nějakým způsobem napojeni na IS, jsou v Turecku a mohou být spícími buňkami připravenými kdykoli zaútočit. V nebezpečí jsou prý hlavně zastupitelské úřady západních zemí.

Francie pohřbila oba bratry Kouachiovy, kteří minulý týden zabili 12 lidí během útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Zatímco ostatky Chérifa Kouachie spočinuly v sobotu v noci v anonymním hrobu v jeho bydlišti v Gennevilliers u Paříže. Said byl pohřben v pátek v noci v Remeši. Starostové obou měst neuspěli ve snaze pohřbům zabránit. Obávali se, že se z nich stanou poutní místa muslimských radikálů nebo vandalů. Podle zákona ale nemohli odmítnout uložení těl lidí, kteří ve městech bydleli.

Islamisté vyhrožovali hnutí Pegida

Německá policie kvůli teroristické hrozbě zakázala veškerá shromáždění pod širým nebem plánovaná na pondělí v Drážďanech. Už předtím pondělní demonstraci zrušilo hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), protože islamisté vyhrožovali atentátem Lutzovi Bachmannovi organizátorovi pochodů, které se od poloviny října konají každý týden v saské metropoli. Podle informací policie dostali extremisté pokyn, aby se vmísili mezi demonstranty, a „mohli tak zavraždit jednu osobu z organizačního týmu“.

Evropské tajné služby se podle stanice CNN zajímají zejména o skupiny mužů, kteří se vrátili z bojů v Sýrii. Panuje přesvědčení, že radikální Islámský stát (IS) jim dal instrukci, aby připravili útoky jako odvetu za zapojení západních států do koalice, která útočí letadly na IS v Iráku a Sýrii. Všechny čtyři zmíněné země jsou členy této koalice. V posledních dnech bylo v evropských zemích zadrženo přes 30 lidí.

Většina zadržených zůstává ve vazbě

Francie na svém území v rámci současné bezpečnostní operace rozmístila 122 tisíc policistů, strážníků a vojáků. Belgie má v pohotovosti 150 lidí určených k protiteroristickému zásahu a zvýšila bezpečnostní režim na druhý nejvyšší stupeň. Policistům bude při ostraze vytipovaných míst pomáhat 300 vojáků, z nichž polovina již rizikové objekty střeží. Na vysokém stupni je pohotovost v Nizozemsku.

Francie prodloužila o 48 hodin vazbu devíti z 12 lidí zadržených po pařížských útocích kvůli možnému podílu na terorismu. Tři další jsou již na svobodě. Belgie ze 13 lidí zadržených při čtvrtečním zásahu, během nějž zahynuli dva radikálové, pět obvinila, dva z nich však byli podmínečně propuštěni.

Proti dalším karikaturám proroka Mohameda, které vyšly v novém čísle Charlie Hebdo, se v muslimském světě o víkendu zvedla vlna protestů. Nejdramatičtější situace byla v Nigeru, kde dav v sobotu vypálil osm kostelů a zemřelo tam pět lidí.