Berlín: Nestačí oprášit starší návrhy, řecké reformy musí být komplexnější

Řecko

Řecko Zdroj: ctk/AP

Řecké reformní návrhy musejí nyní jít výrazně dál, než požadovali v červnu mezinárodní věřitelé, aby Atény mohly získat novou finanční pomoc, řekl mluvčí německé vlády Steffen Seibert a zdůraznil, že Berlín nebude souhlasit se škrtáním řeckých dluhů. Přední poslanec konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové prohlásil, že nové řecké návrhy nejsou dobrým základem k jednání o další pomoci zemi, a doporučil Aténám začít znovu s vlastní měnou.

„Červnové návrhy věřitelů se vztahovaly k druhému záchrannému balíčku, jehož platnost však na konci měsíce vypršela. Situace druhého balíčku proto už neexistuje. Pokud má vzniknout třetí záchranný balíček, musí být několikaletý a musí jít daleko za horizont toho druhého, musí to být reformní cesta k dlouhodobému hospodářskému oživení Řecka,“ řekl Seibert.

Podle mluvčího ministerstva financí Martina Jägera německá vláda obdržela řecké návrhy na řešení krize a nyní je analyzuje.

„Hodnocení jsme ještě nedokončili, proto nemohu obsah návrhu komentovat. Obecně ale mohu říct, že by nebylo dostatečné, kdyby se pouze představila červnová opatření v novém balení. V červnu se jednalo o prodloužení záchranného programu do listopadu, nyní ale jde o zcela nový, několikaletý program,“ uvedl Jäger.

Seibert také potvrdil, že Berlín odmítá možnost odepsat část řeckého dluhu. „Škrtání dluhů by znamenalo kvalitativní změnu měnové unie. Německá vláda s takovým krokem souhlasit nebude,“ řekl Seibert.

„Německá politika vůči Řecku je stejná, jaká pomohla Španělsku, Portugalsku a Irsku k tomu, aby se hospodářsky postavily na nohy. Stále platí, že evropská solidarita nesmí být oddělitelná od vlastního úsilí, a tento princip nehodláme opustit,“ řekl vládní mluvčí.

Místopředseda poslaneckého klubu CDU/CSU Hans-Peter Friedrich nepovažuje nejnovější návrhy Řecka za základ pro jednání o třetím záchranném programu a podle něj by bylo pro Řecko lepší, kdyby začalo znovu s vlastní měnou.

Friedrich: Volná rozpočtová pravidla vyhovují socialistům ve Francii

„Myslím, že Řecko potřebuje nový start - s vlastní měnou a s laskavou pomocí všech svých evropských partnerů,“ řekl Friedrich podle agentury Reuters. Dodal, že lídři EU by tuto možnost měli na nedělním summitu seriózně zvážit. Friedrich rovněž kritizoval francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který řecké návrhy reforem přijal a označil je za seriózní a věrohodné.

„Vypadá to, jako by francouzští socialisté chtěli oslabit rozpočtová pravidla, protože si uvědomují, že nejsou schopni zavést nezbytné reformy. Neměli bychom dovolit, aby se chaosu v Řecku využívalo k dalšímu podkopání fiskálních pravidel,“ řekl poslanec.

Friedrich dosavadní záchranné programy pro Řecko podpořil. Dnes ale naznačil, že kdyby vláda požádala poslance o mandát k vyjednání nové záchrany, mohl by hlasovat „ne“.