Bernie Ecclestone čelí obvinění. Co bude se závody formule 1 bez šéfa?

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone Zdroj: Profimedia.cz

Šéf závodů formule 1 Bernie Ecclestone (82) stanul před mnichovským soudem, u kterého čelí obvinění z podplácení a zpronevěry. Stání se sice potáhnou ještě několik měsíců, ale pokud bude 82letý promotér označen za vinného, pravděpodobně skončí ve formuli 1. I vzhledem k věku lze odchod dříve či později předpokládat. Formuli 1 tak čeká zcela neznámá nová éra. Éra po Ecclestoneovi.

Velký malý muž neomezeně vládl formuli 1 několik desetiletí. Co si usmyslel, to udělal. Bez ohledu na oponenty, kritiku či protesty. Když se rozhodl, že uspořádá v Singapuru noční závod, většina jezdců odmítla riskovat. Noční závod je ale atraktivní pro diváky, tedy i pro sponzory, a tak se v Singapuru přece jen jelo v noci. A jezdí se tam dodnes, aniž by to někomu připadalo divné.

Právě takový je Ecclestone. Tvrdý a nesmlouvavý byznysmen, který dokáže vycítit příležitost. Díky němu se kalendář formule 1 rozšířil ročně na dvacet závodů, což bylo dříve nemyslitelné. Jezdí se v destinacích, které byly ještě přede dvěma desítkami let spíše utopií. Konají se v Bahrajnu, v Číně, chystá se Velká cena Ruska a začíná se mluvit o Jihoafrické republice.

Formule jako stroj na peníze

Ecclestone udělal z formule 1 stroj na peníze. Organizátoři jednotlivých velkých cen platí tučných 30 až 35 milionů liber, zhruba miliardu až 1,17 miliardy korun, aby jejich závod zůstal v kalendáři. Alespoň tedy prozatím. A bohatě se jim to vyplácí. Když Ecclestone začal vyjednávat o možnosti městského závodu v Londýně, hovořil o sto milionech liber. Vycítil, jaký zájem a jaké příjmy by tento závod přinesl. Dosavadní šéf F1 dokáže rozpoznat i slabá místa. Když formuli 1 začala významně klesat sledovanost, protože televizní diváky přestala bavit dominance jednoho závodníka, přišla v další sezoně změna pravidel i bodování. V posledním závodě se bude rozdávat dvojnásobný počet bodů, což má udržet napětí a pochopitelně i sledovanost až do posledního kola posledního závodu.

Ano, Ecclestone stvořil brilantně fungující přesněji vydělávající stroj. Jak bude fungovat bez něho, to je otázka, která teď zajímá kdekoho. Odpověď ale nejspíš nikdo nezná. Pokud něco netají Ecclestone.