Bezos popichuje Muska kvůli Twitteru. Švýcarská banka UBS předčila americké konkurenty

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos si rýpnul do Elona Muska kvůli převzetí Twitteru. Naznačil, že Muskova Tesla je až příliš závislá na Číně, která tak nyní může ovlivňovat obsah na známé sociální síti.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos si rýpnul do Elona Muska kvůli převzetí Twitteru. Naznačil, že Muskova Tesla je až příliš závislá na Číně, která tak nyní může ovlivňovat obsah na známé sociální síti. Zdroj: Reuters

Elon Musk se v pondělí dohodl na odkoupení společnosti Twitter.
Bez plynu. Ruský Gazprom od středy zastavuje dodávky klíčové suroviny do Polska a Bulharska.
Švýcarská banka UBS měla letos nejziskovější první čtvrtletí za 15 let. Dařilo se jí výrazně lépe než americkým gigantům typu Goldman Sachs či Citigroup.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Polsko a Bulharsko bez ruského plynu

Rusko začalo naplňovat své hrozby a od středy zastaví dodávky plynu do Polska a Bulharska. Dochází tak k zásadnímu zlomu ve vývoji energetické situace v Evropě v souvislosti s válkou na Ukrajině. Mnozí se již pustili do spekulací, které země mohou Polsko a Bulharsko brzy následovat, či zda se Evropská unie od ruských surovin odpojí sama, o čemž se již hovoří několik týdnů. Nejvíce je na ruských zdrojích závislé Německo. Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck včera uvedl, že úplný zákaz dovozu ruské ropy je pro zemi zvládnutelný. Embargo na plyn však nekomentoval. Cena plynu v Evropě včera vyskočila o 24 procent.  

Finsko stále neví, kdy požádá o vstup do NATO

Finský ministr zahraničí Pekka Haavisto v úterý prohlásil, že zatím nebyl stanoven žádný pevně daný termín, dokdy chce země požádat o vstup do Severoatlantické aliance (NATO). Reagoval tak na pondělní zprávu finských novin Iltalehti, podle které se Finsko a Švédsko chystají oficiálně oznámit svůj záměr vstoupit do NATO v polovině května, kdy finský prezident Sauli Niinistö navštíví Stockholm. Švédové a Finové mnoho let odmítali vstoupit do aliance. Pohled tamních politiků a veřejného mínění se však radikálně změnil po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.     

Z trhů a burz 

Americké akcie oslabily, Tesla odevzdala 12 procent

Trhy s cennými papíry v USA v úterý prudce poklesly. Index S&P 500 se snížil o 2,81 procenta. Dow Jones pozbyl 2,38 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 3,95 procenta. Nedařilo se především velkým technologickým firmám. Akcie Applu, Alphabetu, Meta Platforms a Microsoftu odepsaly přes tři procenta. Tesla zlevnila více než o dvanáct procent. Investoři se obávají, že šéf automobilky Elon Musk prodá část svého podílu ve společnosti, aby získal peníze na převzetí Twitteru. Ve ztrátě včera uzavřela obchodování také většina hlavních burz v západní Evropě. Nejvíce klesl německý DAX, a sice o 1,2 procenta.    

Nejlepší vstup do nového roku za 15 let

Úvodní čtvrtletí letošního roku vyšlo švýcarské bance UBS nad očekávání. Společnost navýšila svůj zisk o sedmnáct procent na 2,1 miliardy dolarů, asi 48,5 miliardy korun. Jedná se tak o její nejlepší profit z prvního kvartálu za posledních patnáct let. Skvělé hospodářské výsledky UBS ostře kontrastují se slabými výkony velkých amerických bank, jako je Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley nebo Wells Fargo, jimž se naopak vstup do roku 2022 vůbec nepovedl. Zisk Citigroup se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 46 procent. Goldman Sachs a JP Morgan Chase si pohoršily o 42 procent.    

Tweet dne

„Zajímavá otázka. Nezískala právě čínská vláda trochu vlivu?“

Zakladatel Amazonu a jeden z nejbohatších lidí světa Jeff Bezos si rýpl do Muskova záměru koupit společnost Twitter. Připomněl, že Čína je druhým největším trhem pro Teslu a Muskova automobilka je silně závislá na tamních dodavatelích klíčových materiálů. Komunistická vláda v Pekingu tak teoreticky může vytvářet na miliardáře tlak a jeho prostřednictvím ovlivňovat obsah na Twitteru, nad nímž neměla žádnou kontrolu od roku 2009, kdy bylo používání této sociální sítě v Číně zakázáno. Bezos a Musk mají mezi sebou dlouhodobě nevraživé vztahy.     

Stane se dnes

  • Ve Washingtonu se koná pohřeb bývalé americké ministryně zahraničí narozené v Praze Madeleine Albrightové. Obřadu se zúčastní také šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).
  • Evropská komise zveřejní balíček návrhů, jejichž cílem je usnadnit legální pobyt přistěhovalců v zemích Evropské unie. Brusel představí také návrh společné evropské strategie pro další fázi pandemie koronaviru.
  • Německá spolková vláda bude schvalovat soubor opatření, která mají obyvatelům kompenzovat vysoké ceny energií a paliv.
  • Soudní dvůr Evropské unie rozhodne o tom, zda musí americká společnost Airbnb zprostředkovávající krátkodobé pronájmy bytů poskytovat údaje o své činnosti daňovým úřadům.
  • Hospodářské výsledky za první čtvrtletí oznámí například americký výrobce letadel Boeing, mateřská společnost Facebooku Meta Platforms nebo automobilka Ford.