Biden hodlá prodat Tchaj-wanu zbraně. Volání po zastropování cen plynu na evropské úrovni sílí

Biden chce prodat zbraně Tchaj-wanu za 27 miliard.

Biden chce prodat zbraně Tchaj-wanu za 27 miliard. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno! Je 242. den roku, svátek má Vladěna, v roce 1995 v tento den Severoatlantická aliance zahájila leteckou operaci Rozhodná síla proti vojskům Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅Volání po zastropování cen plynu na evropské úrovni sílí

Počet evropských politiků, kteří volají po zastropování cen plynu, každým dnem přibývá. Naposledy se do jejich řad přidala belgická ministryně energetiky Tinne Van der Straetenová. „Dalších pět až deset zim bude příšerných, pokud nic neuděláme. Musíme jednat u zdroje, na evropské úrovni, pracovat na zastropování cen plynu,” prohlásila

✅Čína čelí nejrozšířenější vlně covidu 

Ačkoliv počet případů nově nakažených v Číně postupně klesá, alespoň jeden případ hlásí ve všech 31 provinciích země. To podle agentury Bloomberg znamená, že Čína čelí prozatím nejširší pandemii covidu. V Číně i nadále trvá přísná politika nulového covidu, což znamená, že i v dnešních dnech je život v některých velkých městech kvůli pár případům nákazy výrazně omezen. Experti se tak obávají, že covid bude i nadále působit Číně ekonomické problémy. 

✅Biden chce prodat Tchaj-wanu zbraně za 27 miliard 

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena chce požádat Kongres o schválení prodeje zbraní Tchaj-wanu za 1,1 miliardy dolarů (asi 27 miliard korun). Serveru Politico to řekly tři zdroje obeznámené se situací. Předmětem obchodu by mohlo být 100 nadzvukových střel AIM-9 Sidewinder, 60 protilodních střel AGM-84 Harpoon a rozšíření radarových systémů.

Zpráva o možném armádním kontraktu přichází v době špatných diplomatických vztahů mezi Čínou a USA právě kvůli přístupu k Tchaj-wanu. Ostrov je podle oficiální zahraniční politiky USA součástí Číny, má ale vlastní demokratickou vládu.

✅Akcie oslabily 

Akcie ve Spojených státech zahájily týden dalším poklesem kvůli přetrvávajícím obavám ze zvedání úrokových sazeb. Na devizovém trhu vystoupal dolar na nové 20leté maximum. Dow Jonesův index ztratil 0,57 procenta a uzavřel obchodování na 32098,99 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,67 procenta na 4030,61 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 1,02 procenta na 12.017,67 bodu.

Stane se dnes 

  • V Praze se koná neformální zasedání ministrů obrany zemí EU. Předsedat mu bude vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell.
  • Evropská komise zveřejní vývoj indexu ekonomické nálady v EU za srpen.
  • Zaměstnanci British Telecommunications budou dnes a ve středu stávkovat kvůli stavu mezd.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Analytici očekávají, že základní sazba se zvýší o jeden procentní bod na 11,75 procenta. Maďarsko má nejvyšší úrokové sazby v EU.