Biden je nepřítel státu, reagoval Trump na prezidentův proslov

Exprezident USA Donald Trump.

Exprezident USA Donald Trump. Zdroj: Reuters

Exprezident USA Donald Trump.
Exprezident USA Donald Trump.
Prezident USA Joe Biden.
4
Fotogalerie

Exprezident Spojených států Donald Trump označil úřadující hlavu státu Joea Bidena za "nepřítele státu", napsala dnes agentura AFP. Učinil tak v reakci na Bidenův páteční projev ve Filadelfii, kde prezident ostře kritizoval krajní křídlo republikánů a "extrémní filozofii MAGA". Tato zkratka je narážkou na Trumpovo volební heslo z roku 2016 Make America Great Again (učiňme Ameriku opět velikou).

„(Bidenův) projev byl tím nejzvrácenějším a nejnenávistnějším, jaký kdy americký prezident pronesl. Byl to samý hněv a nenávist,“ řekl Trump ke shromáždění svých příznivců ve Wilkes-Barre v Pensylvánii na severovýchodě USA, jen několik kilometrů od Scrantonu, kde se narodil Biden.

Trump do Pensylvánie, která bude klíčovým státem v bitvě o nadvládu v obou komorách Kongresu, přijel podpořit republikánské kandidáty do listopadových voleb, především lékaře Mehmeta Oze, který je stejně jako Trump bývalou televizní osobností.

Video placeholde
Zesnulá Ivana Trumpová (†73): Úspěchy a skandály jejího života • Videohub

Exprezident při své řeči také připomněl vyšetřování ministerstva spravedlnosti, které v srpnu vyústilo v domovní prohlídku v jeho floridském sídle agenty Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

„Ta hanebná razie v mém domě v Mar-a-Lago byla výsměchem spravedlnosti,“ prohlásil Trump, který čelí několika vyšetřováním kvůli snahám zvrátit volby, přechovávání utajovaných dokumentů, údajné pomluvě i sexuálním trestným činům. Exprezident vyšetřování tradičně označuje za politicky motivované.

Trump zatím oficiálně neoznámil kandidaturu, mnohokrát ale již naznačil, že se v roce 2024 hodlá znovu ucházet o prezidentský úřad.