Biden kvůli obřímu krizovému balíčku chystá zvýšení federálních daní, největší od roku 1993

Americký prezident Joe Biden (11.3.2021)

Americký prezident Joe Biden (11.3.2021) Zdroj: Reuters

Americký prezident Joe Biden (11.3.2021)
Joe Biden
Americký prezident Joe Biden má podepsat příkaz řešící celosvětový nedostatek čipů.
4
Fotogalerie

Nový americký prezident Joe Biden plánuje první velké zvýšení daní ve Spojených státech od roku 1993. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Zvýšení daní má podle nich pomoci pokrýt náklady na dlouhodobý ekonomický program, který má následovat po balíku opatření ke zmírnění hospodářských dopadů koronavirové krize.

Tento balík v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (téměř 42 bilionů korun) podepsal Biden minulý týden. Předpokládá se, že následný dlouhodobý ekonomický program bude ještě rozsáhlejší a že se jeho financování nebude opírat pouze o vládní půjčky. Klíčoví poradci Bílého domu nyní podle agentury Bloomberg připravují opatření, která by mohla zahrnovat zvýšení daně z firemních zisků i vyšší zdanění jednotlivců s vysokými příjmy.

Plánované změny jsou pro Bidenovu administrativu příležitostí nejen k financování klíčových iniciativ, například výstavby infrastruktury, ochrany klimatu a posílení pomoci pro chudší Američany, ale i k nápravě těch aspektů daňového systému, které demokraté považují za nespravedlivé, napsala agentura Bloomberg.

Změny budou podle zdrojů pravděpodobně zahrnovat zrušení některých částí daňové reformy předchozího prezidenta Donalda Trumpa z roku 2017, ze které profitují podniky i bohatí jednotlivci. Měly by zahrnovat rovněž úpravy přinášející větší progresivitu daňového systému.

Mezi plánovaná či zvažovaná opatření podle zdrojů v současnosti patří například zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob na 28 procent z 21 procent a zvýšení sazby daně z příjmu u fyzických osob, jejichž příjem přesahuje 400 tisíc dolarů ročně, píše Bloomberg.