Bill Clinton vstoupil do kampaně své ženy. Aféře Lewinská se vyhnul

Bývalý americký prezident Bill Clinton

Bývalý americký prezident Bill Clinton Zdroj: ctk

Bývalý americký prezident Bill Clinton vystoupil v pondělí poprvé ve státě New Hampshire na podporu volební kampaně své ženy Hillary. Vyzdvihl její profesionální zkušenosti, ale pominul znovu oživované téma své nevěry v době svého působení v Bílém domě. "Ví, jak věci prosadit. Všude, kde se (Hillary) objevila, prosadila něco dobrého," řekl o zatím nejnadějnější kandidátce amerických demokratů pro listopadové volby hlavy státu.

Clinton vystoupil v Exeteru ve prospěch manželky v kampani poprvé a do zahájení stranických primárních voleb, tedy do 1. února, plánuje další setkání s voliči. Jeho poměrně pozdní zapojení do kampaně má přinést vzpruhu Clintonové, která sice vede v celonárodních průzkumech, avšak v New Hampshiru, kde se budou primárky konat 9. února, zaostává za vermontským senátorem Berniem Sandersem.

Dosud vedoucí republikánský uchazeč Donald Trump se snažil váhu Billa Clintona snížit už v minulosti připomínkou jeho sexuální aféry se stážistkou Monikou Lewinskou v Bílém domě. Trump neváhal poukázat na slabost manžela dámy, která doufá, že se stane první prezidentskou Spojených států.

Porazit Hillary Clintonovou bude snadné, jelikož její minulost je tak špatná

Clinton se v Exeteru k této věci přímo nevyjádřil, zmínil se pouze o „kolektivní zášti“ a k Trumpovi směřovala jeho poznámka, podle níž se republikáni snaží karikovat kariéru jeho ženy. „Dokázala, že má schopnost dostat se z obtížné situace. Hlavní ale je, že v době, kdy jsme byli odloučeni v důsledku kolektivní zášti, nikdy nevstoupila nikam, kde by něčím neprospěla,“ řekl o své ženě, jež byla ministryní zahraničí v první vládě Baracka Obamy.

Trumpovy výpady proti Clintonové jsou často velmi tvrdé. Řekl například, že souboj o Bílý dům on sám vyhraje, protože „porazit Hillary Clintonovou bude snadné, jelikož její minulost je tak špatná“.

Výrokem „nejhorší ministryně zahraničí všech dob, zoufalá a smutná“ se snažil zpochybnit její kvality v úřadu ministryně zahraničí a zároveň poukázal na problém manželského vztahu. Clintonová nezůstala příliš pozadu, když řekla, že „ten chlap přehání, každého uráží, je odporný“.

Clinton na výpad o kvalitě Clintonové ve funkci ministryně zahraničí reagoval už dříve, když řekl, že jsou to slova „prostá faktů“.