Bill Gates: Za 15 let bude Afrika potravinově soběstačná

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Během následujících 15 let ze světa zmizí obrna a tři další nemoci a úroveň života v chudých zemích se podstatně zlepší díky moderním technologiím. S optimistickými prognózami přišli manželé Bill a Melinda Gatesovi, jejichž nadace již řadu let vkládá do dobročinných programů miliardy dolarů. Podle Gatesových může díky rozšíření mobilních telefonů výrazně vzrůst životní úroveň v chudých zemích a klesnout procento negramotných lidí.

„Naprosto zlikvidovat nemoc je velmi obtížná věc… ale když budeme tvrdě pracovat, vymýtíme do roku 2030 čtyři nemoci. Můžeme zlikvidovat obrnu v Africe ještě letos a ve všech zemích světa v příštích několika letech,“ píší manželé Gatesovi ve svém výročním dopise pro rok 2015. Vedle této choroby se do 15 let na světě nebude podle Gatesovy předpovědi vyskytovat drakunkulóza, které se také říká guinejský červ, onchocerkóza zvaná rovněž říční slepota a elefantiáza neboli nemoc sloních nohou.

Všechny tyto choroby ohrožují zvláště lidi v chudých afrických a asijských zemích v souvislosti s nedostatečnou hygienou. V posledních letech má díky světovým dárcům a digitálním mapám rozšíření chorob k dispozici účinné léky stále více lidí, jen loni to bylo 800 milionů a tyto nemoci jsou na ústupu, uvádí manželé Gatesovi. Pouze v loňském roce věnovala nadace zakladatele společnosti Microsoft a jeho ženy na boj proti infekčním chorobám v rozvojovém světě přes 500 milionů dolarů (12 miliard korun).

Dětská úmrtnost prudce klesne

Díky očkování pronikajícímu do všech částí světa bude podle nich v roce 2030 umírat jedno dítě ze čtyřiceti mladších pěti let, což je polovina současného počtu. Přístup ke zdravotní péči rovněž zajistí, že počet žen umírajících při porodech klesne o dvě třetiny. Významný pokrok rovněž nastane v boji proti malárii či AIDS.

Nové technologie budou zase znamenat zásadní pokrok pro zemědělce v Africe, která se do 15 let stane soběstačnou v potravinové produkci. V současnosti musí africké země dovážet ročně potraviny za 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun), neboť jejich zemědělství výrazně zaostává za Západem ve výnosech na osetou plochu. Díky stále se rozšiřujícímu využívání osiva odolného vůči suchu či parazitům a dostupnosti mobilních telefonů, které farmářům zajistí informace o počasí či nejlepším prodeji jejich úrody, však podle Gatesových nutnost dovozu pomine.

Pokrok přinese mobilní bankovnictví

S mobilními telefony souvisí i růst životní úrovně, který duo amerických filantropů zvláště chudým africkým a asijským zemím prorokuje. Spousta lidí dnes podle nich nemá přístup k penězům a i drobné výdaje hradí prostřednictvím naturálií jako jsou domácí zvířata či rodinné cennosti, na čemž výrazně tratí. Díky očekávanému rozšíření mobilního bankovnictví, které zajistí až dvěma miliardám dalších lidí přístup k bankovním účtům, začnou platit odpovídající částky a získají kontrolu nad svými výdaji, což výrazně zlepší kvalitu jejich životů.

Přístup k digitálním technologiím, které se budou stále více šířit po chudých zemích, bude podle Gatesových znamenat rovněž výrazný pokrok v boji s negramotností. Ten zajistí zejména budoucí online školy a univerzity, které budou moci využívat děti i dospělí v oblastech, kde nemají přístup ke klasickým školám.

Nadace manželů Gatesových hodlá ve spolupráci s dalšími zámožnými filantropy, jako je například investor Warren Buffett, do zmíněných oblastí vložit částky v řádech desítek miliard dolarů. K účasti na zlepšování života v chudých částech světa v dnešním dopise vyzvala i ostatní lidi v rámci dobročinného portálu Global Citizen, kde mohou věnovat příspěvky do konkrétních odvětví a oblastí světa.