Bílý dům: Trump vměšování Ruska nepopírá

Donald Trump a Vladimír Putin

Donald Trump a Vladimír Putin Zdroj: profimedia.cz

Bílý dům
2
Fotogalerie

Bílý dům odmítl závěry médií, že si prezident Donald Trump myslí, že se Rusko již nevměšuje do vnitroamerických záležitostí. Na dotaz, zda se Rusko pokouší dál ovlivňovat dění v USA, Trump odpověděl záporně, ale v tom smyslu, že nebude novinářům odpovídat. Na tiskové konferenci to prohlásila Trumpova mluvčí Sarah Sandersová. Trump si podle ní myslí, že hrozba ze strany Ruska stále existuje, ale jeho administrativa pracuje na tom, aby zásahům do voleb zabránila.

Jeden z přítomných novinářů se během středečního zasedání kabinetu Trumpa zeptal, zda Spojené státy jsou stále pro Rusko cílem. "Ne," řekl Trump. Podle některých médií tím odpovídal na otázku, podle Sandersové ale slovem "ne" myslel, že novinářům neodpoví.

"Prezident řekl 'ne', že nebude odpovídat na otázky," uvedla Sandersová. "Prezident a jeho administrativa tvrdě pracují na tom, aby zajistili, že Rusko nebude schopno se do našich voleb vměšovat, jak to činilo v minulosti," dodala.

Americké tajné služby varují, že Rusko se nadále snaží ovlivňovat dění v USA, včetně nadcházejících parlamentních voleb chystaných na listopad.

Pro Bílý dům je to od Trumpova pondělního summitu v Helsinkách s ruským prezidentem Vladimirem Putinem již druhá kontroverzní prezidentova reakce, kterou musí vysvětlovat. Trump v pondělí řekl, že nevidí důvod, proč by se Rusko pokoušelo v roce 2016 ovlivnit prezidentské volby v USA. Toto prohlášení vyvolalo ve Spojených státech údiv a pobouření, neboť americké tajné služby nepochybují, že se Moskva do voleb vměšovala. Po návratu do vlasti Trump vysvětlil, že se přeřekl, neboť ve skutečnosti chtěl říci, že Rusko do voleb zasahovalo.