Bílý dům upravuje své odhady, americký schodek má být o sto miliard dolarů vyšší

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Donald Trump
2
Fotogalerie

Rozpočtový úřad Bílého domu zvýšil odhad rozpočtového schodku na letošní fiskální rok kvůli nižším příjmům z daní. Nově má schodek za rok do konce září 2017 činit 702 miliard dolarů (16 bilionů korun). To je o 99 miliard dolarů více, než úřad odhadl před necelými dvěma měsíci. V loňském roce rozpočtový deficit činil 585 miliard dolarů.

Vyšší má být deficit i v příštím fiskálním roce, který začne 1. října. Bílý dům zvýšil svůj odhad o 149 miliard na 589 miliard dolarů. Zákonodárci však již nyní pracují na zákonu o výdajích, který zřejmě toto číslo ještě zvýší.

Koncem května vydal prezident Donald Trump rozpočtový plán, který navrhoval masivní škrty pro domácí programy a sliboval v příštím desetiletí vyrovnaný rozpočet. Výhled však vycházel z optimistické předpovědi hospodářského růstu.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) varoval, že Trump spoléhá na příliš optimistické odhady hospodářského růstu a že právě tyto růžové odhady jsou hlavním důvodem toho, proč jeho rozpočet nebude vyrovnaný, jak slibuje.

Trumpův rozpočet předpovídá, že americká ekonomika brzy zrychlí růst na roční tempo tři procenta. Dlouhodobé prognózy CBO počítají s ročním růstem hrubého domácího produktu v průměru 1,9 procenta. V prvním čtvrtletí růst ekonomiky Spojených států zpomalil na 1,4 procenta z 2,1 procenta v závěru loňského roku.