Bitcoin jako oficiální měna? Japonsko chce nad virtuálními platidly větší kontrolu

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Japonská vláda plánuje navrhnout právní změny, díky kterým by se bitcoin a další kryptoměny staly oficiálními měnami. Změna znamená, že bitcoin by mohl být přísněji regulován a zdaněn, píše na svých stránkách The Guardian.

Japonsko nyní považuje bitcoin za komoditu. Podle nové definice by bylo vše, co může být vyměněno za zboží nebo služby považováno za měnu. Tím by se stal bitcoin, ale i další virtuální měny jako dogecoin, oficiální měnou.

Podle japonského listu Nikkei změnu navrhl vládní úřad pro finanční služby (FSA). Úředníci FSA však odmítli potvrdit, zda se o změnách zákona uvažuje. To potvrdil jeden z představitelů vládní stany Tomonori Kanda, který má na starosti úsek pro finanční záležitosti. Podle něj strana o změně jednala a hodlá návrh předložit v parlamentu. Je to však podle něj cesta na dlouhou trať a o přesném načasování změn se zatím nerozhodlo.

Jak neopakovat krach burzy

V Japonsku sídlila přední burza na kybernetickou měnu bitcoin Mt. Gox, která však v roce 2014 zkrachovala a přišla o bitcoiny v hodnotě stovek milionů dolarů. Japonsko tak nyní hledá nové možnosti, jak lépe kontrolovat kryptoměny a zabránit další katastrofě. Bývalý šéf burzy Mark Karpeles je zadržován japonskými úřady a byl obviněn ze zpronevěry.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Bitcoin je nejznámější ze zhruba 200 počítačově vytvořených měn. Jeho obliba od roku 2009 postupně roste a stále více obchodníků umožňuje zákazníkům platit za zboží a služby touto měnou.