Blokace účtů na sociálních sítích vynesla Trumpovi podporu evropských státníků

Dosluhující americký prezident Donald Trump

Dosluhující americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Od prezidenta Trumpa se po tragických událostech ve Washingtonu odvracejí někteří politici, podnikatelé i provozovatelé sociálních sítí. To může zkomplikovat jeho další politickou kariéru i potenciální kandidaturu na prezidenta v roce 2024.
Trumpovi příznivci útočí na na americký Kapitol.
Trumpovi příznivci útočí na na americký Kapitol.
Trumpovi příznivci útočí na na americký Kapitol.
Trumpovi příznivci útočí na na americký Kapitol.
21
Fotogalerie

Dosluhující americký prezident Donald Trump paradoxně získal francouzskou a německou podporu díky svým účtům zablokovaným například na Twitteru či Facebooku. Německá kancléřka Angela Merkelová označila blokaci na sociálních sítích za problematický krok z hlediska svobody projevu. Server Bloomberg, který o situaci informoval, doplnil, že Merkelová a další státníci solidaritou s Trumpem prohlubují spory Evropy s velkými technologickými giganty. 

Pravidla svobody projevu by měli určovat zákonodárci, nikoli soukromé technologické společnosti, jak dále uvedla německá kancléřka. „Úplné uzavření Trumpových účtů považujeme za problematické,“ sdělil hlavní mluvčí Merkelové Steffen Seibert.

Za Trumpa se postavil i francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Za takové regulace by podle jeho názoru měl odpovídat stát či některý zákonodárný orgán, nikoli „digitální oligarchie“. Blokování účtů dosluhujícího amerického prezidenta označil za „jednu z hrozeb, kterou mohou velké technologické společnosti uškodit demokracii“.

Evropští státníci vyjadřují Trumpovi podporu v době, kdy v Evropské unii pokračuje proces nastavování regulačních nařízení vůči společnostem, jako jsou Facebook či Google. 

Sociální síť Twitter zrušila účet Donalda Trumpa po útoku jeho příznivců na washingtonský Kapitol. Právě tam zasedali kongresmani z obou komor Senátu, aby potvrdili vítězství Joea Bidena, který zvítězil v prezidentských volbách konaných loni v listopadu. 

Podobně jako Twitter se zachoval Facebook. Její zakladatel Mark Zuckerberg uvedl, že poslední příspěvky dosluhujícího amerického prezidenta jen ukázaly, že zbývající čas ve funkci hodlá využít k narušení zákonného předání moci nově zvolenému prezidentovi Bidenovi.