Boeing aerolinek Emirates shořel na letišti v Dubaji, zemřel požárník

Nehoda Boeingu 777 aerolinek Emirates v Dubaji

Nehoda Boeingu 777 aerolinek Emirates v Dubaji Zdroj: Airport Webcams

Na letišti v Dubaji dnes při přistání havarovalo letadlo společnosti Emirates na lince z Indie, na palubě bylo 300 lidí. Stroj začal po dosedu na ranvej hořet, hospitalizováno muselo být s lehčími zraněními 14 osob a podle vedení společnosti Emirates zemřel na následky zranění, které utrpěl při hašení, jeden ze zasahujících požárníků. Všichni cestující i posádka byli evakuováni předtím, než letadlo zachvátily plameny.

Letiště na několik hodin zastavilo provoz a obnovilo ho po šesti hodinách v 16:30 SELČ. Letecké spojení mezi Dubají a Prahou nemuselo být přerušeno.

Dubajská společnost Emirates uvedla, že incident se stal ve 12:45 místního času (10:45 SELČ). Záběry umístěné na sociálních sítích ukazovaly letadlo v plamenech zahalené kouřem. Podle svědků je zázrak, že se nikomu nic nestalo. Šéf aerolinek na tiskové konferenci řekl, že jeden z požárníků zemřel na následky zranění. Evakuace byla podle něj velmi profesionální a posádka z letadla odešla jako poslední. Řekl také, že nehodu nezpůsobilo žádné bezpečnostní pochybení.

Zatím není jasné, co se stalo

Příčiny nehody stále jasné nejsou. Podle zdroje serveru BBC existuje několik hypotéz. Podle jedné se letadlo blížilo k přistávací dráze normálním způsobem, avšak posádka dostala z řídící věže pokyn, aby přistávací manévr přerušila a začala znovu stoupat. Ze snímků kolujících na sociálních sítích je patrné, že letadlo leží na ranveji na trupu a není vidět podvozek. Televize SkyNews citovala jednoho z pasažérů, podle něhož pilot cestujícím oznámil, že má problém s přistávacím zařízením a že provede nouzové přistání. Šéf Emirates také řekl, že pilot letadla je zkušený a má nalétáno 7000 hodin.

Letiště přerušilo kvůli nehodě na několik hodin provoz. Bylo zrušeno 22 startů a šest letadel bylo odmítnuto k přistání. Na jiné dubajské letiště bylo odkloněno 13 spojů a do emirátu Šardžá čtyři letadla. Další pak odletěla do Maskatu. Společnost Emirates zajišťuje náhradní lety nebo vyplacení peněz za zrušené letenky. Provoz byl obnoven v 16:30 SELČ.

Nehoda se nedotkla spojení s Prahou. Obě letadla směřující z Dubaje do Prahy bezpečně přistála, řekla ČTK mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. V opačném směru z Prahy krátce po 14:00 odletělo první ze dvou letadel, která mají během dneška plánovaný odlet do Dubaje. Druhý let má plánovaný odlet z Prahy před 16:00.

Mezi cestujícími byli lidé z 20 zemí. Na palubě bylo podle společnosti Emirates 226 Indů, 24 Britů, 11 občanů SAE, po šesti z USA a Saúdské Arábie, pět z Turecka a čtyři z Irska. Po jednom nebo dvou pak občané Austrálie, Brazílie, Německa, Malajsie, Thajska, Chorvatska, Egypta, Bosny, Libanonu, Filipín, JAR, Švýcarska a Tuniska. Indický velvyslanec v SAE řekl, že mnoho pasažérů bylo v šoku.

Mezi cestujícími byli lidé z 20 zemí. Na palubě bylo podle společnosti Emirates 226 Indů, 24 Britů, 11 občanů SAE, po šesti z USA a Saúdské Arábie, pět z Turecka a čtyři z Irska. Po jednom nebo dvou pak občané Austrálie, Brazílie, Německa, Malajsie, Thajska, Chorvatska, Egypta, Bosny, Libanonu, Filipín, JAR, Švýcarska a Tuniska. Indický velvyslanec v SAE řekl, že mnoho pasažérů je v šoku a jeden člen posádky musel byl hospitalizován.

svědek: Na dráze bylo mnoho černého kouře. Řekli nám, abychom si sedli, a pak se ozvala velká rána. Všude kolem letadla byla hasičská auta

Alby Wilson, který byl právě v letištní hale, popsal situaci tako: „Slyšeli jsme venku velký hluk, běželi jsme k oknům a viděli letadlo ve vzdálenosti asi 500 metrů. Na dráze bylo mnoho černého kouře. Řekli nám, abychom si sedli, a pak se ozvala velká rána. Všude kolem letadla byla hasičská auta.“

Do dvaceti minut byl požár pod kontrolou

Boeing 777 letěl z Tiruvanantapuramu v indickém státě Kérala, let trval zhruba 3,5 hodiny a na palubě bylo podle letecké společnosti 282 pasažérů a 18 členů posádky. Podle stanice NBC se požár rychle šířil ze zadní části trupem letadla a plameny zachvátily jeho horní polovinu. Na místo přijely tři hasicí vozy a požárníci do 20 minut dostali oheň pod kontrolu.

Agentura Bloomberg v této souvislosti připomněla, že společnost Emirates provozuje vůbec nejvíce mezinárodních letů a podle toho, co zbylo z ohořelého letadla, jde podle ní o jednu z největších nehod této společnosti. Letadla Boeing 777 jsou považována za jedna z nejbezpečnějších. To, které dnes hořelo, prošlo servisem v roce 2003.

Agentura AFP napsala, že společnost Emirates je největším leteckým dopravcem na Blízkém východě a z Dubaje její stroje létají do 153 destinací. Loni se stala co do počtu přepravovaných pasažérů světovou jedničkou.