Boj o Bílý dům: Trump ztrácí, outsideři cítí šanci

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk

Další televizní debata republikánských kandidátů na prezidenta USA potvrdila názorové rozdíly ve straně. Vůdčí kandidáti Republikánské strany se střetli ve čtvrté televizní předvolební debatě. Dvouhodinové slovní klání se točilo kolem tradičních ožehavých témat, jako je imigrace, vojenská angažovanost Spojených států ve světě nebo daně.

Dosavadní favorit strany Donald Trump byl během celé debaty terčem slovních útoků a nevybíravé kritiky ostatních kandidátů. Jeb Bush se na rozdíl od předchozích diskuzí nenechal zastínit, což by mohlo zvrátit jeho klesající preference a odliv financí. O generaci mladší senátoři Ted Cruz a Marco Rubio podali bezchybný výkon a jejich popularita pomalu, ale setrvale roste.

Kandidáti projevili ostře rozdílné pohledy na imigrační politiku. Trump opět tvrdošíjně hájil svůj nápad deportovat všechny nelegální přistěhovalce a postavit na mexické hranici zeď. „Jsme země zákonů, potřebujeme hranice, budeme mít zeď, ta zeď se postaví, ta zeď bude fungovat, a jestli myslíte, že zdi nestačí, budete se muset zeptat Izraele,“ prohlásil.

11 milionů migrantů

John Kasich, kandidát reprezentující umírněný a pragmatičtější proud strany, reagoval slovy: „Ale jděte, všichni víme, že nejde posbírat 11 milionů lidí a poslat je za hranici.“

Jeb Bush se dokázal opakovaně vyhnout přímé odpovědi tím, že se pustil do demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Povedlo se mu to i v případě imigrace: „Už jen to, že se tu o tom bavíme, vysílá jasný signál. V týmu Clintonové se právě teď plácají po zádech, když to slyší.“ Kritikou demokratů a zdůrazňováním nutnosti vystřídat je v Bílém domě Bush nicméně zapůsobil energičtěji, než když se v minulých debatách pokoušel vysvětlovat ošemetná témata.

Komentátoři hodnotí debatu jako věcnější než tři předchozí, kandidáti se více věnovali vysvětlení svých postojů než napadání protivníků.